pondělí 31. března 2008

Nepříjemná pravda o Bordeaux 2007?

Začínají se objevovat úvodní větší komentáře k ročníku 2007 v Bordeaux založené na ochutnávce stovek sudových vzorků. Stejně jako loni je jedním z prvních komentujících James Suckling z Wine Spectatoru. Jeho hodnocení nejlépe vystihuje spojení „lehká jednoduchá červená“. A jestli ceny spadnou jen o 5 až 15 procent oproti těm loňským, v zásadě nemá velkého smyslu nakupovat en primeur na investice, maximálně tak pár kousků různých oblíbenců. Ročník 2007 bude „na pití, ne spekulace“.

Další popisy (přímo od Sucklinga či různých vinařů) obsahují větičky jako „bylo to těsně, od vín nemůžeme čekat mnoho“, „na ročník 2007 se nebude vzpomínat jako na dobrý“, „vína budou rychle vypita a zapomenuta“. Vína prý sice nejsou „zelená“, z nedozrálých hroznů, ale především v Médocu často hodně řídká, prázdná, krátká. Jeden z mála kladů, který Suckling na ročníku vidí, je skutečnost, že přes všechny nástrahy počasí se některým château podařilo vyrobit výborná vína. Což tedy není mnoho. Zároveň ale říká, že (asi i díky technologiím a financím na masivní třídění) sudové vzorky nejsou takové zklamaní, jako třeba ročník 2002. Obecně se prý výrazně více dařilo na pravém břehu, v St.-Emilionu a obzvláště v Pomerolu lze nalézt dost povedená vína. Ale jinak je to „bída“. Jediným světlým bodem, a to doslova, jsou hodně povedená bílá vína. Dařilo se nejen sladkým v Sauternes a Barsacu, ale velmi dobrá jsou údajně i vína suchá.

Pokud se budeme bavit o bodech a levém břehu (z pravého ještě čísla nejsou), pak špičková vína jen lehce překračují hranici devadesáti bodů, ale je jich málo. Nejlépe Suckling hodnotí Château Mouton-Rotschild (90-93), další i velká jména se svorně pohybují v kategorii 89-92. Jde o Château Ducru-Beaucaillou, Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Léoville Las Cases či Château Margaux. Tedy obecně špičky a nejdražší vína v oblasti. Pár dalších špiček se objevuje v rozmezí 88-91, kupříkladu Château Palmer, Château Léoville Barton, Château Rauzan-Ségla či Château Cos-d’Estournel. Na vrcholu tabulky se podle všeho objeví ještě téměř jistě Château Haut-Brion a pak hvězdy pravého břehu – Lafleur, Pétrus, Le Pin, La Conseillante, Lafleur-Pétrus, Vieux-Château-Certan, Hosanna či Trotanoy. Uvidíme. Ale ročník na náhodné nákupy i obvykle obyčejných vín prakticky od kohokoliv (jako to bylo po ročníku 2005) se určitě nejedná. Jestli se na tomto názoru shodnou i ostatní (a především jestli tento pocit získám i z testování sudových vzorků na vlastní smysly), tak letos asi dost ušetřím :o)

Další články k En Primeur 2007: Začíná kampaň En Primeur 2007 | Drastická selekce aneb sázka na Bordeaux 2007 | Katastrofický ročník 2007 v Bordeaux?

Komentáře používají Disqus