úterý 1. dubna 2008

K nedělnímu obědu… višňák!

Stále častěji vídám ve vinotékách i vína ovocná. Tentokrát ne v podobě „poblijónových“ jablečňáků v litrovce, která si tak dobře pamatuji z ranného mládí, ale jako sofistikovanější produkty z různých jiných plodů. Dost často narážím na víno višňové, jedno takové mne přítelkyně přesvědčila zakoupit. Konkrétně šlo o višňák z odrůdy Újfehértoi Fürtös ročníku 2007 od Štěpána Maňáka ze Žádovic. Nakonec jsem považoval 79,- Kč za docela dobře investované peníze :o)

Víno je vyrobeno stoprocentně z višňové šťávy pocházející z vlastního sadu, který nevíc není chemicky ošetřován. Šťáva byla pouze trochu docukřena, asi aby se dosáhlo obsahu alkoholu typickému pro běžná révová vína (u některých starších ročníků byl alkohol třeba jen 10%, zde je to již solidních 11.5%), višňák je však pěkně suchý. Barva vína je vysoká, taková… hutně višňová. I vůně původ nezapře, je intenzivně višňová, připomíná višně v jejich přezrálé podobě a v čokoládě. Ani chuť neodporuje původu, výrazná višňová šťáva s alkoholem, suchá, s jemným zaperlením na jazyku (co ale po nějaké době vyprchá), s hezkou kyselinkou v závěru a docela fajn dochutí. Víno má pouze jeden, odrůdově višňový, rozměr. Je jednoduché, ale chutné. Lehká čokoláda ve vůni je vlastně to jediné, co je tam trochu navíc. Ale zároveň je to celé velmi čisté, vlastně docela harmonicky sladěné a moc příjemně se pije. Kdybych si měl vybrat, jestli tohle ovocné víno, nebo ve stejné ceně různé umělé cabernety a merloty v supermarketu, jasně sahám po višních.

Komentáře používají Disqus