čtvrtek 13. března 2008

Burgundský lišák s bažantem

Po degustaci Leroy a další ochutnávce červených z Burgundska o den později jsem zase propadl touze vypít všechna vína odrůdy Pinot Noir, která mám doma. Naštěstí se mi daří tyhle návaly kontrolovat, jedna láhev přesto padla. Tak troch jako ověření, co se děje s výborným ročníkem 2005 na lahvi. Mladičký „lišák“ – Bourgogne Pinot Noir „Le Renard“ 2005 – z Domaine Devillard, základní a přesto výtečné víno…

O ambaláži není třeba se moc rozepisovat, láhev je naprosto klasická burgundská, vinětu vidíte na fotce (osobně se mi moc líbí), záklopka je kvalitní kovová a i korek je velmi slušný, plný. Ušetřím si práci i s informacemi o vinařství, protože jsem o něm již psal, v souvislosti s dost povedenou degustací. Takže hurá na vlastní víno!

Lišák má nádhernou barvu, vyšší jiskřivě rubínovou, mladičkou, ve sklence se převaluje docela líně a působí hutným dojmem. Vůně je ukázková, čistě ovocná s perfektní třešní, trochou švestek a v závěru drobným likérovým (barikový sud?) záchvěvem lehce animálnějšími tóny. Ve sklence se příjemně rozvíjí a proměňuje. Chuť je středně plná, opět krásně ovocná, čistá, elegantní a velmi slušně dlouhá. Objevují se višně v čokoládě a dobrá griotka, trocha malin, lehce kouř, moc pěkné! Víno má pevnou a říznou kyselinku, ale perfektně zakomponovanou do zbytku těla, prostě tak akorát. Když tak koukám na předchozí degustační poznámky, tak minimálně v chuti vidím posun kupředu. Na „základní Bourgogne“ hodně dobré víno. Investice těch asi 460,- Kč nelituji ani náhodou.

Víno padlo ve společnosti kusu bažanta s bramborovými čipsy. Úprava masa už o moc jednodušší být nemůže. Prostě ha prošpikujete slaninou, trochu okořeníte (surově a bez větších komplikací směs Divočina od Vitany) a upečete. Brambory taktéž velice snadné, tenké plátky potřené olejem s kořením (sůl, oregáno, majoránka, česnek) a nacpané na plechu do trouby patro pod bažantem. Taky je fajn společně s bramborami upéct pár neoloupaných stroužků česneku, to je ňamka :o) Nejsem si jist, jestli párování tohoto jídla s vínem vyšlo úplně na jedničku, vhodnější volba by bylo nějaké přeci jen usedlejší pití, přesto jako celek to večer zpříjemnilo :o)

Komentáře používají Disqus