středa 5. března 2008

Cabernetem z vinoték do zelinářství

Nedávno jsem nakupoval zeleninu v jednom z mnoha vietnamských obchůdků v okolí a na polici uviděl víno, které mne velmi zaujalo. Mezi lahvemi od Jagoše, litrovkami různých podivností a všemožnými „klokany“ se usmíval odrůdový Cabernet Sauvignon a taktéž Merlot od vinařství Misiones de Rengo, velmi kvalitního producenta z Chile, jehož vína snadno poznáte podle kovově vypadající viněty do kříže. Barikované Carmenére tohoto vinařství mne hned v několika ročnících naprosto nadchlo, kupoval jsem ho pravidelně. I další vína pak potěšila, rozhodně nešlo o nějaké průmyslové, nudné spotřební záležitosti. Láhev mezi zeleninou mne tedy dost překvapila, obzvláště za 89,- Kč. Vzhledem k tomu, že před lety jsem za Reservy platil okolo 400,- Kč, a za tyto nebarikované varianty pak přes dvě stovky. Cena působila podezřele i proto, že viněta mluví o lahvování přímo ve vinařství, v téhle cenové kategorii se obvykle víno vozí v tancích a lahvuje všude možně. Samozřejmě jsem alespoň ten kabernet koupil, ze zvědavosti. A hnán touhou mít výborné víno v obchůdku za rohem, navíc v takhle skvělé ceně. Radost dlouho nevydržela…

Cabernet Sauvignon 2006 z Misiones de Rengo má klasickou zelenou bordó láhev, pod plastovou záklopkou je lisovaný korek s pevnou dvojploškou. Viněta se mi opravdu líbí, levnější řada je stříbrná a reservy jsou pak zlaté (hezčí). Barva vína je vysoká, mladičká fialka. Vůně výrazná, slušně ovocitá, s trochou kořenitých tónů, lehce uměle nabušená, prostě jednoduchý mladičký cabernet. Chuť středně plná, ovocitá s hromadou tříslovin, pálivým špatně zakomponovaným alkoholem (14%). Víno ke kusu grilovaných žeber či jinému opálenému masu při nějakém posezení na zahradě, samostatně spíše likvidační pití. Jinak řečeno – běžný, spotřební cabernet, jaké se dnes v cenách okolo 100,- Kč prodávají všude. Takže je to vlastně v pořádku, zázrak se nekonal. Zda se jejich základní vína zhoršila, nebo já za ty roky, co jsem je pil naposledy, z tohohle typu pití vyrostl, to už nevím. Ale nějakou reservu Carmenére zase zkusím sehnat a srovnat ji se svými posledními poznámkami z roku 2005, uvidíme.

Vzpomínám si, že před lety tohle Chile dovážela firma Coextra CZ ze Zlína, která jinak s vínem neměla vůbec nic společného. Vozila sem různé řady vín od Misiones de Rengo, své produkty dokonce jednou osobně přijela prezentovat zástupkyně vinařství. Pak bylo nějakou dobu ticho po pěšině a v posledních době lahve dováží Buda-Mont s.r.o., ale na svých stránkách nepropaguje. Navíc jsem nikde nenarazil na reserva řady, jen tyhle základní „stříbrné“.

Odkazy: http://www.misionesderengo.cl

Komentáře používají Disqus