čtvrtek 6. března 2008

Výsledky ankety „Z bílých odrůd nejčastěji popíjím...“

V anketě o bílých odrůdách hlasovalo docela rychle poměrně hodně lidí, proto jsem se rozhodl ji ukončit a nahradit anketou o červených. V tomto zápisku se podíváme na bílé výsledky a doufejme zde vznikne i malá diskuse, proč to asi dopadlo právě takhle. Pojďme na čísla…

Celkem hlasovalo 82 návštěvníků stránek, každý měl možnost vybrat více odpovědí. S poměrně slušným náskokem zvítězil Ryzlink rýnský, který je jednou z nejčastějších odrůd u 40% hlasujících. Moc pěkné a gratuluji svému favoritovi k vítězství. Proč právě ryzlink? Pro mne je důvodem to, že je skvělý mladý, úžasně vyzrává do krásy, výborné ryzlinky se produkují i v Čechách a na Moravě a i ty opravdu špičkové, nádherná velká vína, se dají sehnat za ještě celkem snesitelné peníze. Proč zvítězil u vás?

Druhé místo (31%) patří, pro mne trochu překvapivě, Veltlínu. Ale proč ne, ty domácí jsou často výborné a hned za hranicemi, v Rakousku, dělají veltlíny opravdu skvělé. Navíc cenově vycházejí v poslední době (stoupající ceny domácích vín + posilující koruna a kurze Eura) stále výhodněji. Na třetí příčce se s 26% umístilo Rulandské šedé, odrůda dávající krásná suchá i sladká vína, možná (u mne určitě) někdy trochu neprávem opomíjená. Býval bych čekal, že třetí bude Ryzlink vlašský, kterému tato pozice o fous unikla a je čtvrtý. Další místo patří Chardonnay, následuje Sauvignon Blanc společně s Tramínem, a poté další odrůdy. Třináct procent hlasovalo pro „úplně jiné“, docela by mne zajímalo, o které odrůdy jde. Přihlásíte se?

Současná anketa se týká odrůd červených. Samozřejmě opět jich mnoho chybí, ale snažil jsem se obsáhnout nejčastější odrůdy domácí i světové. Možná chybí odrůdy tradiční ve směskách na Rhôně, ale v tom případě můžete hlasovat pro „Syrah“ a „jiné“ :o) Další odrůdy jsou zase profláklejší spíše pod jménem oblasti, kde se nejčastěji produkují. Každopádně milovník Barola jistě svou oblíbenou odrůdu v seznamu pozná. V případě, že jste propadli vínům z Bordeaux, prostě zaškrtněte Cabernet Sauvignon i Merlot. Ti, kteří milují Burgundsko, to mají snazší :o)

Odkazy: Přehled výsledků všech anket

Komentáře používají Disqus