pátek 6. listopadu 2009

Když se daří Ryzlink i Pinot

ryzlink_2007_robek Pravidelnému čtenáři tohoto zápisníku jistě neuniklo, že nejčastěji podléhám a pěji ódy na vína odrůd Pinot Noir a Ryzlink rýnský. Ve vinařské oblasti Čechy se daří najít vinařství, která zvládají obě tyto odrůdy skvěle. Podobně je tomu v některých částech Německa. No a vypadá to, že i v Blatnice pod Svatým Antonínkem, kde by se těmhle dvěma odrůdám mělo dařit tradičně, to funguje. Před nějakou dobou jsem tu popisoval Pinot Noir 2004 z vinařství Robek a teď otevřel jejich Ryzlink Rýnský 2007 v pozdním sběru z viniční trati Roháče. Víno jsem kupoval přes internet za 210,- Kč a teď koukám na jejich oficiální e-shop a tam je za 149,- Kč, ale trať uvedena Floriánky. Tak musím zjistit, zda je o dvě různé šarže (a tu další koupit), nebo se někde stala chyba. Víno je v hnědé lahvi typu alsaské flétny, pod plastovou záklopkou s lepeným korkem s pevnými ploškami. Viněta, stejně jako u Pinotu, je nezaměnitelná. Něco mna na ní opravdu oslovuje, byť zlaté písmo mne obvykle nechává chladným. Ale to musíte posoudit sami.

Barva vína je bledší, lehce nazlátlá. Vůně pak příjemná, svěží, mladistvá s lehce kvasnicovými tóny v úvodu, ale kupou květin, medu, mineralitou, mírným náznakem barvy & laky (petrolej), čistá. Taková uměřená, nevlezlá, ale nabízí hodně. V chuti suché, středně plné, čisté s velmi výraznou linkou kyseliny, která po delším pití působí možná až příliš ostře (ale u prvních dvou sklenek a k jídlu jsem tenhle pocit neměl). Pěkná struktura, slušná délka, nijak komplikované ale výborně pitelný ryzlink. S provzdušňováním se víno rozvíjí, med posiluje, dostavují se byliny u prašné cesty, heřmánek a vůbec mi to víno přijde moc fajn. Opět, stejně jako u toho Pinotu, navozuje dojem precizně provedené práce a vína připraveného tak, jak má vypadat, kde mi to ale v hlavě nespíná takovou tou část úplného nadšení, pro kterou vždy potřebuji něco dalšího navíc.

salatek_chobotnice_vajicko
Rodinné vinařství Michala Robka nepěstuje na svých vinicích (rozloha pomalu stoupá někam ke 4ha, především v trati Floriánky) celou odrůdovou knihu, jak tu bývá populární, ale specializovalo se na méně odrůd (především Ryzlink a „rulandské“ kousky – modré, bílé i šedé + Chardonnay, do cuvée Blatnický roháč kupážují ještě něco Sylvánského a snad i trochu Cabernetu Moravia tam mají, ale ty nejsou zásadní). A vypadá to, že tenhle přístup se daří, minimálně si dovolují nasadit i poměrně vysoké ceny. Těm vínům nemám moc co vytknout. Popis na webu praví, že vinařství „vás překvapí čistotou a technologickou dokonalostí vín. Michal Robek patří ke generaci mladých vinařů zastávající trend výroby malých partií přívlastkových vín s výrazným vlivem vlastního rukopisu a stylem výroby burgundských vín.“ Skoro si u toho říkám, zda pro to, abych byl opravdu nadšen, vlastně nehledám „nečistoty“ :o) Ta vína skutečně jsou technologicky výborně zvládnutá. Myslím, že si budu muset nakreslit křížek na mapu a do vinařství se podívat, abych se přesvědčil, co přesně se ve vinařství s hrozny vlastně děje :o) Pokud na ta vína ale někde narazíte, neváhejte. Dost by mne zajímal názor někoho dalšího.

Komentáře používají Disqus