čtvrtek 19. listopadu 2009

Výsledky ankety „Vinařská oblast Čechy (Mělník, Litoměřice, …)“

muller_zernoseky_2007 Pravidelně narážím na zdvižená obočí, když padne zmínka o vínech z Čech. Jako by tahle oblast ani neexistovala a vinná část České Republiky byla jen Morava. Když zmíním Mělník, tak třeba padne něco jako „no jo, vlastně, Mělník…“, ale to je tak všechno. I proto jsem spáchal tuto anketu o vztahu k vínům z Čech, logicky na tomto blogu zodpovězenou spíše vínomilci či lidmi se zájmem o gastronomii a tedy ani omylem reprezentující průměr v ČR. Z docela vysokých 104 hlasujících jich nejvíce, celých 39 (37%), vybralo možnost „občas si víno z Čech dám“. Mám trochu obavy, že blíže nedefinované „občas“ by mohlo být klidně „výjimečně“ či „dvakrát do roka“, ale budu doufat, že to znamená třeba „jednou měsíčně“ :o) O to více mne těší, že hned 24 hlasujících (23%), tedy skoro čtvrtina, vybralo jako variantu vztahu k vinným Čechám možnost „mám rád a pravidelně piji vína“. Naopak ti čtyři, co zvolili možnost „Čechy a víno?!?“, si zaslouží potrestat! Doporučoval bych každodenní dávku jedné sedmičky pořádného ryzlinku, ať si dobře zapamatují, jak vypadá ta správná „kyselina z Čech“ :o)

Další výsledky můžete vidět v tabulce níže, hlasoval i nějaký ten vinař a našlo se pár nadšenců, kteří nejen ochutnávají vína, ale i pravidelně navštěvují vinaře a vinice. Spousta lidí ale též vína jen někdy ochutnala či je prakticky vůbec nezná a to je velká škoda. Dejte jim šanci!

anketa_cechy
A hlasujte v další anketě, takové narychlo přidané k nyní velmi aktuálnímu tématu mladých vín. Mezi vinnými nadšenci přetrvává spíše skeptický pohled, co tak mohu sledovat, ale zároveň si málokdo z nich odpustí ty mlaďochy přechutnat, i kdyby jen v pár vzorcích. Uvidíme, zda se má pozorování odrazí i ve výsledcích hlasování.

hospice_auction Když už jsem u těch letošních vín… už z několika úst jsem zaslechl, že letošní ročník bude velmi zajímavý hned v několika zásadních vinných oblastech. U nás je vidět i na leckterých Svatomartinských „přezrání“, sice se toho sklidilo méně, ale vypadá to na vysoké přívlastky. Uvidíme, jak se s tím vinaři poperou a zda nás nečekají nevyvážená vína s příliš mnoho cukrem a nedostatkem kyselin. V Bordeaux jsou z kvalit ročníku téměř v extázi a u Burgundska jsem (i z úst vinařů) zaslechl, že letošní ročník se opravdu velmi výjimečně vydařil. Projevilo se to i na letošní tradiční aukci soudků v Hospice de Beaune, kdy průměrně stoupla cena proti loňsku o více než 20% a u některých vín šla klidně na dvojnásobek. Tak teď zbývá jedině se zásobit jinými „ročníky století“ z let minulých, než podraží ještě více i ty :o)

Komentáře používají Disqus