středa 4. listopadu 2009

Výsledky ankety „Ovocná (rybíz, třešně, jablka,…) vína“

rybiz Ještě donedávna byla ovocná vína, všechny to báječné domácí zajímavosti z  plodů zahrad u domů či chalup, záležitostí naprosto obyčejnou a dělal je „každý druhý“. A v obchodech byl běžně dostupný levný jabčák, často sladký a přinášející dost nepříjemná rána. Dneska už to takhle zdaleka nevypadá a najít někoho, kdo má výborný domácí rybízák, není vůbec snadné (jeden příbuzný dělá opravdu špičkový, už kolikrát jsem přemýšlel, že ho zařadím naslepo mezi nějaké cabernety na degustaci a budu sledovat reakce). Už jednou jsem se tu ptal, zda „kvasíte doma ovoce (nebo něco jiného)“ a vypadalo to, že tu i pár experimentátorů je. Dost mne tedy zajímalo, jak dopadne anketa o vztahu čtenářů révově-vinného blogu k ovocným vínům, respektive jak jejich (možnou) kvalitu vnímají.

Nejčastější odpovědí, pro kterou se rozhodla celá třetina hlasujících (33%, 24 hlasů z celkových nízkých 72), bylo „mohou být moc dobré pití“, ovšem následovaná druhou a podobně zastoupenou skupinou (29%, 19 hlasů) s odpovědí „nikdy jsem je nepil“. Shodných 15% (11 hlasů) přišlo pro možnost, že „lze najít opravdu skvělá“ i „ujdou, ale za pozornost nestojí“. A stejně tak velmi podobné 3 resp. 4 hlasy mají „extrémní“ možnosti „mohou být stejně dobrá jako révová“ i „jsou tak špatná, že si název víno nezaslouží“. Takže odpovědi těch, kteří ovocná vína již chutnali, jsou pěkně vyvážené :o)

anketa_ovocna_vina
Pozoruji okolo sebe, a to nejen mezi vyloženě vinnými fanoušky, docela dost snah vyrábět všelijaké tyhle domácí alkoholy, medoviny a kvasit v koupelně ovoce přivezené od babičky. Možná, že se ta móda zase vrací. Jak to tedy máte vy? Vyrábíte vlastní ovocná vína či znáte někoho, kdo připravuje opravdu výborná (lehké mrknutí a očekávání dobrých tipů, skvělý višňák od Maňáka už ale nejspíš všichni znají)? Nebo jsou vaše zkušenosti spíše toho „bolehlavového“ druhu a ovocným vínům se vyhýbáte?

P.S. Hlasujte v nové anketě, tentokrát o vašem vztahu k vínům z oblasti Čechy. Občas mám pocit, že se na ni taky trochu zapomíná, tak jsem zvědav na výsledky…

Komentáře používají Disqus