čtvrtek 19. března 2009

VOC u nás i na Slovensku

Tak to vypadá oficiálně. Po zprávě o zavedení DSC - District of Slovakia Controllatus je tu i novinka v podobě VOC Znojmo. Ministerstvo zemědělství dnes uveřejnilo tiskovou zprávu, ve které informuje, že „koncem února udělilo po náročném a bezmála dva roky trvajícím schvalovacím procesu historicky první povolení přiznávat vína originální certifikace (VOC)“, které dnes nabývá právní moci. Principielně by mělo jít o to, že místo toho, aby víno bylo zatříděno s nějakým přívlastkem Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí , tak může být zatříděno jako VOC Znojmo občanským sdružením stejného jména, k čemuž by mělo dojít jen za předpokladu, že „odpovídá přesně daným souborům charakteristik odrůd Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Sauvignon ze Znojemské podoblasti“. Myslím, že Znovín už tiskne nové viněty :o)

O VOC už toho bylo napsáno spoustu a vedla se kupa různých debat. Osobně jakýkoliv posun od přívlastkového značení k systému výrazněji propagujícímu místo původu vítám a jen doufám, že se VOC Znojmo hned na začátku nějakým hloupým způsobem nezdiskredituje. Současný systém je jednostupňový, nejsou tam žádná Cru či vyšší klasifikace, v zásadě velmi jednoduchý a snad, pokud bude dobře komunikován, snadno vysvětlitelný. Je tedy důvod k oslavě? Kdo si dnes připije nějakým pěkným mladým veltlínem?

Odkazy: Tisková zpráva MZe | VOC Znojmo | AOC, DOC, VOC, Cru a Morava | Nejen VOC za dobu mé nepřítomnosti… | Svatomartinská vína – trénink na apelační systém?

Komentáře používají Disqus