středa 4. března 2009

3 odrůdy x 3 země původu ve slepé ochutnávce

Minulý týden proběhlo další setkání nad víny v podobě malé degustace u nás doma. Tentokrát se tématem stala vína tří různých odrůd a ze tří zemí původu degustovaná naslepo, respektive pouze se znalostí odrůdy. Ve sklenkách postupně skončil Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc a Chardonnay vždy původem v Čechách či na Moravě, ve Francii a v Chile. Tak trochu jsem navázal na jeden starší degustační souboj, ale mírně jej upravil. V každém setu měl tedy degustující možnost odhadovat, z jaké tak země víno pochází, na závěr jsem spočítal i nějaké ty statistiky úspěšnosti. Hlasitá debata nebyla zapovězena a vyloženě jsem se těšil na „tohle musí byt z Chile, protože…“. Docela to fungovalo a myslím, že byla i zábava, byť to musí posoudit jiní. Na zahřátí přišel ale ještě jeden „slepý pokus“…

Postupně jsem naservíroval jakostní Ryzlink Rýnský 2007 od Lahoferu (vinice U Hájku) a základní alsaský Riesling 2007 od Beblenheimu a dotaz zněl, zda jde o stejnou odrůdu (a případně i ročník). Už zde se ukázalo, že (složitější) zbytek degustace bude nejspíš švanda, stejnou odrůdu tipoval málokdo. Lahofer je lehčí květinový typ ryzlinku, jemný, medový a lipový, pěkně pitelný, byť pro mne trochu postrádá výraznější svěžest. Beblenheim je taktéž lehčí styl, o kus jednodušší než Lahofer, s pěknou kyselinkou a dobře pitelný, ovšem před pár měsíci byl znatelně lepší a začíná upadat.

První kolo souboje zemí a odrůd obstaral Riesling. Za domácí vína nastoupilo Žernosecké vinařství a jejich Ryzlink rýnský 2007 pozdní sběr z Velké Vendule. Víno velmi voňavé, květinové, bohatší do lehce candy tónů, krásně suché, mladičké, čisté a delší. Velmi dobře udělané, ale chce ještě ležet. Původ v ČR tipují 3 z 11 účastníků. Druhé víno je Chile, konkrétně Anakena a Single Vineyard Riesling 2006 z Maulle Valley. Intenzivní a sladší vůně, přezrálé až tropické ovoce, lehce klasické petrolejové tóny, povedené. I v chuti velmi intenzivní, znatelná lipovina, fajn kyselinka a slušně dlouhé, celkově velmi pěkné. Jen naprosto nechápu, kde se tu najednou berou odrůdové znaky, když ještě nedávno bych si u totožné vína skoro vsadil na Sauvignon. Zvláštní. Chile tipují opět tři degustující. A na závěr Francie v podobě Riesling Classique 2005 z legendárního alsaského vinařství Trimbach. Ve vůni velmi sevřené, lehká zatuchlinka a někteří tipují i korek (víno bylo pod plastem, ale sám bych si na korkovou vadu vsadil), jemně petrolejové tóny. Chce dýchat a to hodně, zbyteček později se projevuje o kus zajímavěji a komplikovaněji, ale stále je tu náznak nějaké vady. V chuti krásně suché, opět petrolej, krásná struktura a příjemná délka, hodně dobře udělaný ryzlink. Ale nadšení se nedostavuje, byť i tenhle jejich základ si mne dříve opakovaně získal. Francii tipují dva účastníci. U ryzlinků tedy úspěšnost nijak velká.

Do druhého kalu nastupuje Sauvignon Blanc. Jako první přichází Chile, vinařství Errazuriz a jejich Estate Sauvignon Blanc 2007 z Casablanca Valley. Velmi intenzivní vůně, živé a svěží, kupa rybízového listí a angreštu. A ve stejném stylu pokračuje i chuť, živá a svěží s pěknou kyselinou, dostatečně dlouhá s jemně „karamelově připálenou“ dochutí, ale celkově dost nad tím, co si běžně představím pod Chile. Správně zemi původu ovšem tipuje 7 z 11. Jako druhá se nalévá Francie, Sanccerre 2007 z produkce vinařství Francois Crochet. Víno svěží, čisté a minerální, aromatika nijak přestřelená, spíše jemnější až možná nevýrazná. Totéž se opakuje i v chuti, projev je velice svěží, víno je postaveno na krásné kyselince, je čisté, docela dlouhé a jemně elegantní, ovšem možná až trochu nedůrazné. Pamatuji si ho o něco expresivnější. Francii tipuje pouze jeden účastník. Vzorkem posledním je Morava v podání Františka Mádla, jde o Sauvignon 2005 pozdní sběr z vinice Přední hora ve Velkých Bílovicích. Zdaleka nejhlubší barva i koncentrace, víno voní až kandovaným ovocem a medem, je nazrálejší, intenzivní, tipuji vliv sudu a nejspíš bylo dlouho na kvasnicích. V chuti ovšem krásně suché s dotykem sladkého ovoce, plnější a delší. Typický Sauvignon z velkopavlovicka je to stěží, ale víno rozhodně zajímavé. Původ na Moravě tipuje jeden člověk.

Kolo poslední patří Chardonnay. Jako první opět Chile, Errazuriz a jejich Estate Chardonnay 2007 z Casablanca Valley. Svěží, tropické ovoce, velmi decentní náznak sudu a takové je víno i v chuti, dobře pitelné, čisté a výborně připravené Chardonnay s opět lehce karamelovou dochutí. Chile znovu tipuje sedm z jedenácti. Za Francii bojuje Domaine Thierry Laffay se základním Chablis 2006. Víno je to svěží, lehkého stylu, poněkud řidší byť i díky tomu snadno pitelné, každopádně mne trochu nudí. Možná potřebuje čas na rozdýchání nebo něco, na rozdíl od ostatních vím, že jde o Chablis a snažím se mu dát druhou a třetí šanci, ale prostě neoslovuje. Francii tipují tři účastníci. A nakonec Morava v podobě vinařství Reisten a jejich Chardonnay 2006 pozdní sběr z trati Valtická. Dost koncentrovaná a bohatá vůně, máslová, krémová ovocitost, nejspíš dobu na kvasnicích. Hutnější, ale vlastně docela přímočaré, dal bych tomu čas se opravdu rozvinout. Krásně suché čisté v chuti, plnější, citrusová ovocitost, délka a styl. Zatím mladé a trochu líbivější, nechat vyzrát! Moravu tipují čtyři z jedenácti. A tohle víno chci domů v počtu více než jedné lahve pro pokusy v letech následujících. U Chardonnay úspěšnost v tipování země původu nejvyšší.


Výsledek experimentu? Zažitá klišé o Chile či Moravě nemusí vždy platit a tipnout si místo původu vína není žádná sranda! A Morava umí produkovat fascinující vína. A to, na jeden večer s pár lahvemi, nejsou špatná zjištění :o) Jo a taky už definitivně vím, že potřebujeme větší obývák :o) Proběhl i pokus o párování s rybou, původně se měla stejná ryba (syrový losos a jen lehce upravená Viktorka s koriandrem) testovat jak s Ryzlinkem tak s Chardonnay, ale tohle nějak nevyšlo a vše zmizlo u jednoho vína. Inu třeba příště s nějakým podobným experimentem…

Komentáře používají Disqus