čtvrtek 19. března 2009

Perfektní růžové před chorobou a hromada ovcí

Ne, že by na to nějaká doba vhodná byla, ale teď se mi to nehodí teda vůbec. Schvátila mne choroba jakási, na víno nebudu mít chvilku ani pomyšlení. Horký čaj, a to ještě jen možná, občas proložím slivovicí. Pravda, i té bych mohl degustovat několik druhů, bohužel už všechny ty, co doma máme, znám. Jedna je dokonce vítězná :o) Ještě než jsem nemoci podlehl úplně, podařilo se mi absolvovat moc příjemnou jídelně-vinnou degustaci, o které se rozepíšu později. Jejím hlavním objevem, jak se na celý tenhle „drink pink“ rok plný propagace růžového (nový roseportal.cz, Cena F.I.J.E.V. za nejlepší článek o růžovém víně) sluší, je barvy právě takové. Možná více do jiskřivě načervenalé. A nádherně bublá, ze sklenky stoupá k hladině něco, co nejvíce připomíná ohňostroj!

Vlastně jsem ho chutnal už dříve a také o tom psal, i tenkrát se mi moc líbilo, ale tentokrát nadchlo. Champagne Tarlant Rosé Zero alias Brut Nature, tedy naprosto bez dosážního likéru, je vyroben smícháním 85% Chardonnay a 15% Pinot Noir, Pinot maceroval na slupkách zastudena 12 dní, celá směs pak ležela jak v nerezu, tak ve velkých dřevěných sudech (tam specielně reserva z let minulých). Vůně vás do nosu praští docela intenzivně, dere se ze skleničky ven se vší svojí mineralitou a především vůní ovocnou, nejvíce nám připomínala krvavé španělské pomeranče. Chuť možná někoho zaskočí, u růžového občas čeká nějakou tu hladkost, sem tam i líbivý zbytkový cukřík, ale toho se zde nedostává. Tohle víno je tak suché, jak to jen jde. Nádherná kyselina, říznost, ale to vše elegantně, čistě, obaleno mineralitou a ovocem a zakončeno hezkou dochutí. Podloží vinic křupe mezi zuby :o) Prožene se ústy, čistí patro a nabuzuje na další degustační zážitky :o) A je jedno, jestli to bude jídlo, jiné víno nebo další sklenka tohohle. O moc zajímavější rosé bublinky jsem zatím nepil. Tak alespoň že poslední vinný objev na předem neurčenou dobu byl takový :o) Navíc má Tarlant web narvaný informacemi, je tam kupa fotek a videí a provozuji Champagne Blog. Prostě to stojí za návštěvu.



P.S. Nemohu si pomoct, možná je to teplotou, ale musím se s vámi podělit o jedno video, na které jsem včera narazil. Nic pro ochránce zvířat, jde o reklamu na Samsung s kupou svítících ovcí :o)

Komentáře používají Disqus