úterý 10. března 2009

Česká vína ve Slaném a bingo z vad

Minulou sobotu, 7. března 2009, se ve Slaném konal košt vín, kterého se účastnilo na sto padesát vzorků téměř třiceti vinařství/vinařů z Čech. A komu by to nestačilo, mohl si dát jablečný mošt či medovinu :o) Akce navazuje na již tradiční „otevírání sudů“ Vinařství Kvíc v předchozích letech, sklepmistr Petr Rychtařík pořádal i tento košt. Pokud jsem to správně pochopil, tak akce si nekladla za cíl prezentovat vše, co se v Čechách produkuje, ani vytvořit nějaký reprezentativní průřez, šlo spíš o takový (můj pocit, mohu se plést) semináhodný výběr „co kdo dal“, nějaký přesný směr to celé nemělo. A pokud ano, tak jsem ho prostě nedokázal objevit :o) Důležitý podíl jistě tvořila mladá vína a tedy první možnost je ochutnat, ale tuto část doplňovala kupa vín ročníků 2007 a 2006, společně se vzorky „archivními“. Prostě bylo z čeho vybírat.

Překvapilo mne, kolik vín ukázkově prezentovalo nějakou vadu. A to nejen u malých producentů, ale i u vzorků z větších a známých podniků. Skoro jsem tam začal hrát takové jako že „bingo“, prostě se snažil získat do poznámek alespoň pět různých vad. Povedlo se! Nešlo jen o vína korková, kde s tím vinař prostě nic neudělá, ale i vzorky jasně přesířené, brutálně zoxidované, znovu rozkvašené, zlomené věkem… byla to docela sranda, už dlouho jsem podobný rozptyl kvality a procento vyloženě nepovedených a nepitelných kousků nezažil. Na druhou stranu skoro lepší tohle, než kdyby to vše byla úplně stejná, průmyslově unifikovaná, vína :o)

Vinné objevy? Nějak moc jich nebylo, ale pár vín mne skutečně zaujalo. Líbilo se mi jemné Sylvánské zelené 2007 pozdní sběr od Lobkowiczů z Roudnice. Bavil květinový, lehký, čistý a nádherně pitelný kabinetní Ryzlink 2007 z Kutné Hory, připomněl mi vůni žebříčku a vůbec potěšil. Zaujal zemský Ryzlink 2006 od Jaroslava Steklého z Žalhostic, byť tedy spíš zvláštní „peprmintovou“ vůní, ale rád bych ho zkusil znovu. Moc potěšil kabinetní Ryzlink 2006 opět od Lobkowiczů z Roudnice, ukázkový projev odrůdy, lehčí styl a skvěle se pil. Za pozornost stojí i Ryzlinky od Luďka Vondráka z Mělníka, zde byl ročník 2006 v pozdním a ve výběru, obě vína polosuchá, hutnější, medová, nabušená ale pro mne v závěru tak nějak hrubá a s nedostatkem elegance. Ale mnohým budou vyhovovat více než ty lehké a „tenčí“ kousky. Vyloženě nadchnul zemský Ryzlink Rýnský 2005 od Miloše Hány (Mělník Mlazice), připomněl mi zralejší Alsasko v podobě co mám nejraději. Suché, aromaticky docela výrazné s jasným petrolejem, bylinkami, trochou medu, svěží, spíše lehčí, krásná kyselina a výborná pitelnost. Moc pěkné! Ročník 2004 stejného vína mne už příliš nebavil, aromaticky nebyl zdaleka tak zajímavý, v chuti dominovala kyselina a ve srovnání s mladším bratříčkem to bylo o řád horší víno. A jak tak koukám, tak z dalších bílých odrůd už asi nic vyloženě nevypíchnu.


Z červených mi celkem chutnalo hutnější a medicinální zemské Svatovavřinecké 2006 Zdeňka Antoše z Žalhostic. Naopak trochu zklamal Vavřinec 07 v pozdním z Kutné Hory, odkud ho mám moc rád, ale teď byl velmi sevřený a „neutrálně červený“, asi chce čas, nejspíš prochází svou nejdementnější fází :o) Zaujal jakostní Dornfelder 2007 od Lobkowiczů z Roudnice, víno hodně temné, ovocité, plnější, aromatické, hutnější s pěkným tříslem, dobře udělané. U odrůdy Rulandské Modré jsem ochutnal prakticky vše v nabídce a přiznám se, že pro nákup domů bych se pro něco rozhodoval jen těžko. Opět mne bavila Kutná Hora a jejich zemský ročník 2006, dost povedené. Skoro univerzálně nadšení vyvolávající výběr Rulandské modré 2006 od Štěpána Weitosche z Kralup jsem pil už láhev doma a na mne je to prostě moc přezrálé, bez elegance, nechal bych tomu čas a uvidí se (mám ještě dvě lahve, takže pokus lze udělat snadno). Takový moc horký a „přejetý“ mi přišel i pozdní sběr 05 od Lobkowiczů (Roudnice), to už mne o něco víc bavil výběr 07 z Žernoseckého vinařství, který je sice mladičký a sevřený, ale vypadá to, že by mohl být výborný. A příjemně mi voněl i pozdní sběr 07 z Výzkumné stanice vinařské Karlštejn, i v chuti to bylo (až na lehkou hořčinu ke konci) docela fajn. A hořká medovina na konec celou degustační trachtaci uzavřela :o)

Dost mne zamrzelo, že muškátek od P.J. nebyl po (velmi nedávném) lahvování v kondici, z demižonu byl totiž skvělý, ale tady (jemně řečeno) „k dalšímu napití nelákal“. Zaslechl jsem i poznámky dalších účastníků (pronášené vedle P.J., holt nikdy nevíte, kdo stojí kousek od vás) „na Barrandově by to dělat neměl“. Lehkému faux pas jsem se smál do chvíle, než se ke mně po pár poznámkách přitočil pan Miroslav Singer se svým otcem a taktéž mne lehce „poupravil“. Ještě štěstí, že jsem se pletl jen v detailech a vína naopak chválil, na degustaci byla jedna těch mnohem zajímavějších, byť bohužel strašně mladá (vše čerstvé 08), ještě velmi živá a spíše náznak budoucího projevu. Nu což. 

Dorazila kupa lidí, k dispozici bylo dostatek zajímavých vín od více či méně známých vinařství, na degustování bylo k výběru (pro skelné úchyly jako jsem já) mezi OIV a větší sklenkou s logem „Vína z Moravy, Vína z Čech“ a vůbec to působilo pohodově. Na fotce výše můžete vidět tým z restaurace La Dégustation (přivezl si na hodnocení vlastní Riedel Riesling sklenky :o) společně s pořádajícím, panem Rychtaříkem. O akci se jistě bude psát i jinde, první report už se objevil, další jistě přibude na O Víně. Ochutnat vína z Čech takhle na jednom místě se nepoštěstí úplně často (další variantou je třeba Winefest v Mělníce) a ač kvalita nebyla vždy zrovna oslňující (a některé vína byla vyloženě otřesná), jsem za tuto možnost rád. Když v Salonu Vín pro letošní rok není ani jediný vzorek z Čech, musíme si ta zajímavá vína vyhledat jinde :o)

Komentáře používají Disqus