pátek 13. března 2009

Povedené, tvrdé, dobré, poněkud nudné…

… jednodušší, překvapivě bohaté, ostré a hrubé, krásně pitelné… když se koukám na sbírku adjektiv, jež jsem si zapsal k Château Beaumont 2004, které jsem měl možnost v posledních dvou letech chutnat docela často, tak vypadají jak k několika různým vínům. Totální degustátorská neschopnost, obrovský vývoj vína, vliv podmínek, nekonzistence v rámci různých lahví? Jednou jsem ho pil úplně mladičké a čerstvě po přivezení, jindy zase z malé OIVky na davové degustaci, před rokem zase na domácí ochutnávce s tematikou různých podob červeného vína. Naposledy láhev otevřel „jen tak“, docela narychlo k stejně tak rychle spáchanému plátku hovězího, a nalil do pořádné sklenice. Víno bylo o trošku chladnější než by mělo být, dostalo méně času na rozdýchání než bych mu dal běžně, přesto až překvapivě nadchlo. Bylo to prostě tím, že jsem se krásně utahal v průběhu dne a pohodou večera se sklenkou slušného vína? Nebo se to víno teprve teď dostalo do rozumné formy? Nejspíš, frekvence těch kladnějších výrazů stoupá s časem. Každopádně jsem rád, že ho mám ještě pár lahví.

Château Beaumont je velké Cru Bourgeois z Haut-Médocu, konkrétně vinice najdete u obce Cussac-Fort-Médoc, a pod velké si můžete představit i přes půl milionu lahví prvního vína (Beaumont) a čtvrt milionu druhého (d’Arvigny). Produkují i blíže neuvedené množství vína třetího (Les Tours de Beaumont). Keře jsou vysázeny v koncentraci okolo 6666 kousků na hektar a jejich průměrné stáří je zhruba dvacet let, z odrůd zatím ještě lehce převažuje Cabernet Sauvignon (53 %), následován Merlotem (40%) a to vše doplněno pár procenty odrůd Cabernet Franc a Petit Verdot. Je tam trend posilovat ve směsi Merlot, dříve byl Cabernet o dost dominantnější. Na vinicích hospodaří „přírodněji“, Agriculture Raisonnée to je, od ročníku 2004 certifikována Terra Vitis. Hrozny macerují tři týdny za kontrolované teploty v nerezu, zrání probíhá 12 – 14 měsíců v barikových sudech, z nichž je ale každý rok jen třetina nových. Parker tohle víno popisuje jako jedno z nejlépe udělaných Cru Bourgeois a to navíc za slušnou cenu. Za návštěvu podle všeho stojí i vlastní velmi hezký zámeček tohoto vinařství :o) Na webu mají další informace, třeba docela obsáhlý press kit.


Víno je v zelené bordó lahvi s kovovou záklopkou a slušným plným korkem. Viněta úplná klasika, včetně obrázku zámečku a prakticky žádnou informací navíc nad rámec zákonných požadavků. U téhle kategorie „konzumního“ vína a výrazně exportní záležitosti mne trochu překvapuje (ale nevadí), že tam není nějaká ta zadní viněta s promo popisem. Barva dost hluboká, mladičká temná švestka, jen lehce nazrálá. Voní to velmi živě, prostě jako mladé Bordeaux. Dominuje tmavé ovoce pěkně obalené vzácným dřevem, je tam trocha živočišnosti, zajímavá mořská „jódová“ vůně, celkově překvapivě bohaté, příjemné a prostě velmi slušné. V chuti krásně suché, čisté, středně plné a šťavnatě ovocité s tak akorát dotykem dřeva i fajn délkou. Nějaké to moře přechází i do chuti. Výborně pitelné, dost typické dobře udělané Bordeaux, líbí se!

Beaumont má na našem trhu už několik let slušné zastoupení, hodně ho propagoval (i skrze časopis Víno & Styl) Adolf Kalina. Viděl jsem ho za ceny různé, větší webové obchody ho mají v rozptylu od nějakých 370,- Kč po 670,- Kč, v obchodě už jsem u něj viděl dokonce patnáct stovek, v restauraci jednou u ročníku 2001 i částku 2.800,- Kč. Ale v En Primeur se dá typicky pořídit třeba za 250,- a za tyhle peníze rozhodně stojí. Když se nechá trochu uležet, je to skvěle pitelný klasický Médoc. Na nic si nehraje, ale vzhledem k objemu produkce i zacílení víno nabízí obvykle dost příjemný zážitek.

P.S. po dopsání článku jsem začal hledat nějaké ty degustační poznámky a body k tomuto vínu na internetu a vypadá to, že i ostatní jej hodnotí docela různorodě v čase :o) Viz třeba Wine Doctor, kde je i pěkný popis historie château.

Komentáře používají Disqus