pátek 27. března 2009

Tak to teda smíchejte…

Máte rádi červená z Burgenlandu? Třeba takovou „apelační“ frankovku? Já strašně moc a dost se pídím po zajímavých kouscích z těhle míst, nejen frankovek ale i dalších odrůd. Sice ceny nejsou nějakou vyloženě skvělé, vinaři svým vínům věří a účtují si odpovídající částky, ale s tím nic nenaděláte. Nedávno jsem otevřel láhev ročníku 2005 z „červeného“ (Rotweingut, rovnou to mají v názvu a bílá vůbec nedělají) vinařství IBY sídlícího v Horitschonu. Z třiceti hektarů připravují několik různých vín, od nebarikovaných čistých Frankovek a Zweigeltu po jejich varianty s různým vlivem sudu a také směsky. V těch se uplatňuje i odrůda Merlot. A ta je, společně s Zweigeltem, i v dnešním víně. Jmenuje se S’Blend It, vinař prý takhle jednou prohlásil “OK, let's blend it“ a jméno bylo na světě. V Rakousku se teda spíš mluví německy, ale třeba sklepmistr trénuje cizí jazyky :o)

Zelená bordó láhev, kovová záklopka, pěkný plný korek. Viněta mi nějak nesedí, ale alespoň na zadní straně přináší (v němčině) popis vína a nějaké tipy, jako třeba archivaci 3 – 6 let či doporučení víno klidně 2 až 4 hodinky dekantovat. Jelikož jsem měl jednu láhev zhruba před rokem a dost mne zklamala, skutečně jsem víno narval na víc než dvě hodiny do karafy. Ono to pomohlo i oddělení docela velké hromady depotu. Víno má temnější pěknou barvu, ale nijak zvlášť hutnou či neprůhlednou, takovou mladší rubínovku s minimem stop nazrávání (až na ten depot na dně lahve). V nose potěší efektní červeně ovocitá vůně, svěží „chladnější“ typ, tóny zrání ve dřevě spíš decentní a dobře zakomponované, vše jemné a fajn, až na nějaký lehce nějaký divný „plastový“ tón v závěru, který ovšem lze zlikvidovat menší sklenkou než na barikované Bordeaux. Vůbec v menším skle působí víno zemitěji, hutněji a lehce živočišně, sluší mu to ještě o kus víc. Pěkná, čistá vyvážená chuť, spíš středně plná a svěže ovocitá, dřevem neznásilněno ale příjemně doplněno, měkké tříslo a docela dlouhá dochuť se stopu kávy a jemnou hořčinkou. Příjemné pití, k jídlu i jen tak ke knížce. Za láhev jsem dal zhruba 350,- Kč a to je hodně peněz, nelze se ubránit srovnání s některými z mých oblíbených Bordeaux za podobné peníze (nebo levnějších) jako Beaumont, Heritage de Chasse-Spleen, Senejac, Connetáble de Talbot či La Croix Mouton. Tam je přeci jen té muziky o kus víc. Jenže zase není jednou z odrůd Zweigelt! :o)

Přeji příjemný víkend! A pokud někdo dočetl až sem, dostane bonusovou otázku. Neznáte v Praze nějakého dobrého zubaře, který by mi umožnil se zase vyspat a neskučet celou noc bolestí? A ideálně by mne vzal ještě dneska co nejdřív? Případné tipy do mailu, dík! :o) Děkuji všem za tipy a soustrast, jeden z kontaktů vyšel a vypadá to, že hezký víkend bych mohl mít i já. Stejně bych nevěřil, že když zavoláte postupně na sedm soukromých a draze placených zubních klinik, tak nikde nebudou mít místo na akutní zásah ještě ten den. Divné.

Komentáře používají Disqus