úterý 24. března 2009

Něco málo z botanické zahrady

Po nedávné degustaci vinařství Spielberg jsem odcházel s rozpaky, zda jejich vína stojí za pozornost (reportek rozepsán, ale nějak nevím, co s tím), ale zároveň naštvaný sám na sebe, že jsem v poslední době skoro vůbec nepil domácí Modrý Portugal. Vůbec nechápu proč, dřív mne tahle odrůda dost bavila, málokdy jsem narazil na nějaké vyloženě výjimečné víno, ale na popíjení co baví a neunaví jsem jich objevil hromady a vždy míval doma zásobu. Projel jsem tedy seznam lahví co mám doma teď a zjistil, že portugalu vlastním pouhé dvě lahve. Jednu z produkce P.J., moc zajímavou mladičkou záležitost co si ještě šetřím, a pak pozdní sběr 2006 z Botanické zahrady hl. m. Prahy a Vinice svatá Klára. No a než nějaké dokoupím, padla botanická :o)

Je toho jenom půllitrová láhev (očividně směřováno jako suvenýr z botanické), ale má pěkný plný korek a vinětu s obrázkem vinice. Zadní viněta překvapivě prozradí kupu detailů, od dne sběru hroznů (6.10.2006) až po kompletní analytické hodnoty. A taky že šarže měla velikost 606 lahví, tedy žádná velkoprodukce :o) Sice jde o pozdní sběr, ale alkohol je nizoučkých 11% a přišlo mi, že víno je na čase otevřít. Barva spíše řidší, granátového odstínu s lehce nazrálým okrajem. Vůně mne baví. Krom nějakých těch peckovin a snad malin je tu trocha příjemné apatyky a lehce selské tóny „vesnický dvoreček“, taková příjemný divočejší smrádek prostě. A k tomu nějaká ta lehká těkavka, ale tentokrát mi nějak nevadí. Příjemné suché, lehoučké, ovocité a trochu bylinkové, svěží a živé, spíš jednodušší a kratší, ale moc příjemně se to pije. Dostal jsem to jako dárek a cenu netuším, ale mám obavu, že úplně odpovídat obsahu lahve nebude. Každopádně když vám v botanické budou nutit nějaké víno, tak se bát nemusíte :o) Vůbec přímo v Praze se produkují čím dál zajímavější kousky. Globální oteplování? :o)

A mimo dnešní láhev… při balení věcí ke stěhování na nás z jedné skříňky vypadla sada dvou podivných sklenek, tak nějak mi evokují „urinální účel“, ale jako sklenky na sekt fungují stejně dobře :o) Teda doufám, že skutečně nejsou z nějaké polikliniky, očividně jde o dost starý kus skla. Velmi podobný tvar má i Riedel Sommeliers 4400/88, sklenka na Prosecco, sekty a Kir a koktejly z šampaňského :o) Pro sekt tenhle tvar není netypický, ale dneska už ho dost válcuje klasická „flétna“. A ta mi přeci jen sedí nějak víc. No a konzumované bublinky, Bohemia Sekt Prestige Brut? Už jsem to myslím psal několikrát, většinou jde o dost chutný univerzální sekt za veskrze přijatelnou cenu. Chrlí toho poměrně hodně, takže šarže se mezi sebou znatelně liší, pil jsem kousky opravdu výborně i dost nudné s až lehkou „hospodský hadr na podlahu“ pachutí. To byl i poslední případ. Jenže kontrolujte si v supermarketu ty šarže, že jo…

Komentáře používají Disqus