pátek 6. března 2009

Výsledky ankety „Krize? Měníte vinné návyky?“

Poslední anketa dopadla, minimálně z pohledu těch našich optimističtějších ekonomických odborníků, velmi dobře. Celkem 49 (55%) z 88 hlasujících, tedy nadpoloviční většina, sice příchod krize pozoruje, ale tak vážně, aby nějak musela reagovat ve své spotřebě vína, to nevidí. Dalších 27 (30%) krizi ani nepozoruje. Podobná anketa je teď populární na vinných webech v USA, UK a dalších zemích, ale tam dopadá přeci jen trochu jinak :o) Pouze minimum hlasů přišlo pro další nabízené varianty, jen čtyři z vás pijí méně (ale stejná vína jako dříve), další dva pak méně a levnějších vín, jeden stejně ale levnějších lahví. To už víc, celkem čtyři, přechází na destiláty :o) To docela chápu, o víkendu jsem objevil báječnou a cenově velmi dostupnou whisky, Islay Mist 8y/o, kouřový rašelinový charakter Islay je tu v dostatečné síle (směs je postavena na Laphroaig), ale sedmička přitom stojí jen něco přes 350,- Kč a skvěle se to pije na ledu i bez něj. A to se, přátelé, vyplatí! :o)


Taková krize se může hodit i k tomu, že se konečně dostanete k dlouho uskladněným lahvím, které zatím odkládáte. Tak nějak se vám podařilo obhájit jejich cenu při nákupu, ale teď je vám líto je otevřít. Nebo třeba hromadíte i lahve levnější, stále nové zajímavé kousky, ale už to nestíháte pít. Ano, i tací jsou mezi námi a je jich překvapivě hodně :o) Taková finanční krize, která trochu zkrouhne schopnost nakupovat nové zásoby, vás může přivést zpět do sklepa k zaprášeným lahvím či dosud nerozbaleným kartonům. Berte to jako pěkný důvod pro pití místo nakupování. Na tohle téma se rozepsal na svém blogu Alder Yarrow, doporučuji. Vůbec celý ten web.

Přeji příjemný byť asi deštivý víkend, mně teplé a hnusné počasí úplně zkazilo plán na několik dní šumavského pobytu na sněhu v tee-pee (o dovolené v létě jsem tu něco psal, zmínil se o přípravě šneků a věcech okolo, další fotky třeba s provizorní pecí pak dával do jednoho, lehce podzimně melancholického, článku). A já se tak těšil. Holt budu muset vymyslet nějaký jiný plán. Naštěstí je tu jedna moc zajímavá akce v sobotu. Uvidíme se ve Slaném na přehlídce vín z Čech? Přijeďte, takových příležitostí není moc! A kdo chce, může si pak udělat procházku na okolní vinice.

Komentáře používají Disqus