pátek 18. července 2008

Páteční supermarketovky a výsledky ankety „Víno v letních vedrech?“

Venku právě dnes rozhodně nejsou tropická vedra a červenec se zatím prezentuje spíše hromadou dešťů a teplotami okolo 20°C, tedy podobou, jakou má dle statistik mít. Ono po těch pár netypicky horkých „ročnících“ a nadprůměrně suchých či horkých letech se snadno zapomene, že v červenci bývalo po nocích i docela chladno, lilo po víc než třetinu dní a to pravé horko má přijít až v srpnu :o) Každopádně tady máte výsledky té úplně nevážně myšlené ankety, takže se nebudu pokoušet o jakýkoliv rozbor. Prostě 47% z vás pije v horkých letních dnech to co jindy či dle odpovídajícího jídla, 35% hlavně lehká bílá a tak. Více na obrázku…

Já sám horka nesnáším moc dobře a jsem za tyhle trochu pošmournější dny vděčný. V klidu mohu pít svá oblíbená červená a k nim odpovídající kus masa, aniž bych se ze mne nad talířem a sklenkou řinul pot :o) Ale s jedním červeným jsem měl nedávno děsivou zkušenost. V rámci jakýchsi masochistických výzkumů v Tescu zakoupil Tango de Argentina, v PET lahvi obsahu 1.5l za příjemných 44,- Kč. Asi bych to neriskoval, nebýt jména dovozce, kterým je Bacchus Vins & Champagnes (mají v sortimentu pár moc zajímavých vín). Prostě jsem čekal superlevnou technologickou sudovku z Argentiny, kterou buď půjde na táboře u ohně pít jen tak, nebo se bez nějakých výčitek nechá svařit a vypije za deštivé chladné noci. Možná jsem měl smůlu na nějakou „přestárlou šarži“ (už kvůli té divně nahnědlé barvě) nebo něco, ale „víno“ s vůní i chutí shnilých brambor nezachráníte ani skořicí a cukrem. Nu což. Třeba příště.
A když je ten pátek, tak příjemný víkend přeji! Já při něm asi tentokrát s víny experimentovat nebudu a půjdu na jistotu a mimo sortiment supermarketů. I když jsem zaslechl, že v Bille mají barikované Carmenére Reserva od Misiones de Rengo za pouhých 198,- Kč! Kdysi to byl můj velký oblíbenec v kategorii „hutný nový svět“ a různé verze Misiones Carmenére sbíraly medaile na hodně prestižních soutěžích (zlatá na Citadelles du Vin v Paříži a Vinalies Internationales tamtéž, velká zlatá na Concours Mondial de Bruxelles, stříbrná s podtitulem „Best in Class“ na International Wine & Spirit Competition v Londýně)  K sehnání to víno bylo spíše jen v několika vinotékách a za ceny 400,- Kč a více. Takže do Billy asi nakonec zaskočím, držte palce :o) Když to nebude k pití, určitě dám vědět. A pokud bude stejně skvělé jako dřív, tak nakoupím co nejvíc a dám vědět hned potom :o)

Komentáře používají Disqus