 A máme tu další kolo poznávací výpravy po zajímavých a  cenově dostupných vínech z Bordeaux, či přesněji z Médocu. Dnes to bude druhé  víno Château Poujeaux, jednoho z představitelů klasifikace Cru Bourgeois,  v roce 2003 s přídomkem Exceptionnel (jejichž  platnost byla v roce 2007 definitivně anulována a celá logika značení Cru  Bourgeois se podle všeho změní v hodnocení jednotlivých vín toho kterého  ročníku na základě degustace). Château, které opřádají historky ze slepých  degustací, kde tento David poráží všemožné Grand Cru Goliáše. Před pár týdny jsem z „archivu“ vylovil  láhev, která tam vůbec neměla co dělat. Šlo o La Salle de Poujeaux ročníku  1999, o kterém jsem již před více než rokem psal, že je spíše za zenitem.  Z nějakého důvodu jsem druhou vlastněnou láhev založil a nevypil. Takže  využiji této příležitosti, částečně okopíruji a lehce poupravím původní článek z února  2007 psaný pro O Víně, který  zároveň doplním o nové degustační poznámky. Stala se z vína již úplná  mrtvolka, nebo se další rok moc nepodepsal?
A máme tu další kolo poznávací výpravy po zajímavých a  cenově dostupných vínech z Bordeaux, či přesněji z Médocu. Dnes to bude druhé  víno Château Poujeaux, jednoho z představitelů klasifikace Cru Bourgeois,  v roce 2003 s přídomkem Exceptionnel (jejichž  platnost byla v roce 2007 definitivně anulována a celá logika značení Cru  Bourgeois se podle všeho změní v hodnocení jednotlivých vín toho kterého  ročníku na základě degustace). Château, které opřádají historky ze slepých  degustací, kde tento David poráží všemožné Grand Cru Goliáše. Před pár týdny jsem z „archivu“ vylovil  láhev, která tam vůbec neměla co dělat. Šlo o La Salle de Poujeaux ročníku  1999, o kterém jsem již před více než rokem psal, že je spíše za zenitem.  Z nějakého důvodu jsem druhou vlastněnou láhev založil a nevypil. Takže  využiji této příležitosti, částečně okopíruji a lehce poupravím původní článek z února  2007 psaný pro O Víně, který  zároveň doplním o nové degustační poznámky. Stala se z vína již úplná  mrtvolka, nebo se další rok moc nepodepsal?
Jednou z částí Médocu, kde se nenachází žádné víno  klasifikované jako Grand Cru Classée, je Moulis. Ovšem to neznamená, že se tu  nedělají skvělá vína. V nejzajímavější části Moulisu, poblíž Poujeaux, najdeme hned  dvě vína, která by si do klasifikace klidně vejít mohla  Jsou to Château Chasse-Spleen a Château  Poujeaux. Více o malém nadšení z mladého ročníku Chasse-Spleen se dočtete v nedávné recenzi.  Dnes je ovšem na řadě druhé víno z Poujeaux.
Za sedmero řekami aneb historie na úvod
 A začneme v 16. století, kdy pozemky pod názvem „La Salle de Poujeaux“ (Síň  Poujeaux?) vlastnil Gaston de L'Isle, pozdější majitel Château Latour. V  následujících desetiletích a stoletích vlastnilo pozemky mnoho různých osob,  mimo jiné třeba majitel Château Beychevelle Marquis de Brassier. Vinice  jsou vysazovány v průběhu 18. století a od roku 1806 je panství majetkem rodiny Castaing, která zde vládne do roku 1880. Právě v tomto roce dochází k  rozdělení pozemku na tři části jednotlivým potomkům rodiny, navíc jsou mnohé  vinice vyklučeny a na pozemcích se pěstuje obilí a další plodiny. Roku 1920  zakoupil jednu z třetin François Theil a během příštích desetiletí jeho  syn Jean zasvětil čas a energii znovusestavení kompletního pozemku,  čehož dosáhl připojením Poujeaux-Thibaut v roce 1957. Když roku 1981 Jean Theil  zemřel, převzali otěže jeho tři synové – Philippe, Jean-Pierre a Francois.  Roku 1997 zakládají „Société Anonyme Jean THEIL“, pod kterým spravují pozemky a  připravují víno. Nedávno rozšířili území o dalších 10 ha, investovali do  barikových sudů a pečlivější selekce na vinici.
A začneme v 16. století, kdy pozemky pod názvem „La Salle de Poujeaux“ (Síň  Poujeaux?) vlastnil Gaston de L'Isle, pozdější majitel Château Latour. V  následujících desetiletích a stoletích vlastnilo pozemky mnoho různých osob,  mimo jiné třeba majitel Château Beychevelle Marquis de Brassier. Vinice  jsou vysazovány v průběhu 18. století a od roku 1806 je panství majetkem rodiny Castaing, která zde vládne do roku 1880. Právě v tomto roce dochází k  rozdělení pozemku na tři části jednotlivým potomkům rodiny, navíc jsou mnohé  vinice vyklučeny a na pozemcích se pěstuje obilí a další plodiny. Roku 1920  zakoupil jednu z třetin François Theil a během příštích desetiletí jeho  syn Jean zasvětil čas a energii znovusestavení kompletního pozemku,  čehož dosáhl připojením Poujeaux-Thibaut v roce 1957. Když roku 1981 Jean Theil  zemřel, převzali otěže jeho tři synové – Philippe, Jean-Pierre a Francois.  Roku 1997 zakládají „Société Anonyme Jean THEIL“, pod kterým spravují pozemky a  připravují víno. Nedávno rozšířili území o dalších 10 ha, investovali do  barikových sudů a pečlivější selekce na vinici.
Když jsem v anotaci k článku mluvil o tom, že Poujeaux (neplést s mnoha Château  se jménem obce Poujeaux v názvu, Château Poujeaux je jen jedno!) je Davidem,  který na slepých degustacích poráží Grand Cru Goliáše, odkazoval jsem především  ke staré historce, kdy si famózní ročník 1953 spletl baron Rothschild se svým  vlastním 1er Cru Classé, Lafite Rothschild.
Vinice, technologie, hodnocené víno...
 Vinice Château Poujeaux leží na východním konci Moulisu, jedná se o celistvý  blok 52 ha  vysázených na štěrkovité půdě. Odrůdové složení je 50 % Cabernet Sauvignon, 40  % Merlot, 5 % Cabernet Franc a 5 % Petit-Verdot. Hustota výsadby je pak poměrně  vysoká, 10.000 hlav na ha, stejně jako je vysoké průměrné stáří keřů – 35 let.   Château Poujeaux používá pro fermentaci, jak dřevěné sudy, tak betonové nádrže  a nerezové tanky, vše s kontrolovanou teplotou. Byť nyní se vše posunuje směrem  k nerezu. Fermentace a macerace na slupkách trvá čtyři týdny, následuje zrání v  barikových sudech, z nichž polovina je obnovována každý rok. Neprovádí se žádná  filtrace, víno se čistí přečerpávání a čiří vaječnými bílky. Každý rok se  produkuje něco pod 30.000 beden (po 12 lahvích) prvního vína, společně s druhým  – „La Salle de  Poujeaux“. A právě to ochutnáme...
Vinice Château Poujeaux leží na východním konci Moulisu, jedná se o celistvý  blok 52 ha  vysázených na štěrkovité půdě. Odrůdové složení je 50 % Cabernet Sauvignon, 40  % Merlot, 5 % Cabernet Franc a 5 % Petit-Verdot. Hustota výsadby je pak poměrně  vysoká, 10.000 hlav na ha, stejně jako je vysoké průměrné stáří keřů – 35 let.   Château Poujeaux používá pro fermentaci, jak dřevěné sudy, tak betonové nádrže  a nerezové tanky, vše s kontrolovanou teplotou. Byť nyní se vše posunuje směrem  k nerezu. Fermentace a macerace na slupkách trvá čtyři týdny, následuje zrání v  barikových sudech, z nichž polovina je obnovována každý rok. Neprovádí se žádná  filtrace, víno se čistí přečerpávání a čiří vaječnými bílky. Každý rok se  produkuje něco pod 30.000 beden (po 12 lahvích) prvního vína, společně s druhým  – „La Salle de  Poujeaux“. A právě to ochutnáme...
Ambaláž nepřekvapí, zelená bordó láhev je uzavřena plným korkem délky 50 mm (značně prosáklým) pod  kovovou záklopkou (měkčí typ). Korek po vytažení a přičichnutí evokuje sušené  švestky, hruškový džus a vůbec takové ty vůně zpracovaného podzimního ovoce.  Viněta mne neuráží ani neoslovuje, je spíše obyčejná. První víno se jasně  odlišuje a jeho viněta je naopak velmi pěkná. Přikládám obrázek obou.
Hodnocení z února 2007
 Barva vína je stále velmi vysoká, temně rudé tóny ale plynule přecházejí  do nazrálé barvy terakoty až světlounce oranžové na okrajích. Vzhledem ke stáří  a tomu, že víno nebylo filtrováno, v něm občas plují drobné částečky  vysráženého barviva a usazenin, ničemu však nevadí. Vůně je hned po  otevření agresivně alkoholová, se směsí apatyky a živočišnosti. Strohá a drsná.  Víno jde na dvě hodiny do karafy a hle... jistá hrubost až agresivita  přetrvávají, ale otevírají se další úrovně. Vůně je temná, především lesní  ovoce, višně a nazrálé tóny. Přidávají se jemné tóny vzácného dřeva a  překvapivě málo výrazně (je vyloženě k hledání) se projevuje ležení v barikovém  sudu. Hezké. V prázdné sklence po nějaké době spíše nezajímavé aroma. Chuť je stále především docela ovocná, tělo středně plné. Víno je trochu trpčí, o  slovo se hlásí kyselina. Je opravdu hezky nazrálé, i když možná už lehce za  zenitem a ztrácí na harmonii. Třísloviny jsou znát jen trochu v závěru, než  přijde ke slovu střední až delší, taková hezky uzená, dochuť. Víno je stále  pěkné, ale ideální spíše k jídlu než jen tak samotné. Prodejce píše, že víno se  než jako Bordeaux „spíše jeví jako dobře zralé burgundské“. Nevím, já bych  přirovnával k až zbytečně dlouho archivovanému vínu z Riojy (nějaká lehčí Crianza  uložená třeba 8 let). O typickou ukázku, jak zrají Bordeaux, tedy spíše nejde.
Barva vína je stále velmi vysoká, temně rudé tóny ale plynule přecházejí  do nazrálé barvy terakoty až světlounce oranžové na okrajích. Vzhledem ke stáří  a tomu, že víno nebylo filtrováno, v něm občas plují drobné částečky  vysráženého barviva a usazenin, ničemu však nevadí. Vůně je hned po  otevření agresivně alkoholová, se směsí apatyky a živočišnosti. Strohá a drsná.  Víno jde na dvě hodiny do karafy a hle... jistá hrubost až agresivita  přetrvávají, ale otevírají se další úrovně. Vůně je temná, především lesní  ovoce, višně a nazrálé tóny. Přidávají se jemné tóny vzácného dřeva a  překvapivě málo výrazně (je vyloženě k hledání) se projevuje ležení v barikovém  sudu. Hezké. V prázdné sklence po nějaké době spíše nezajímavé aroma. Chuť je stále především docela ovocná, tělo středně plné. Víno je trochu trpčí, o  slovo se hlásí kyselina. Je opravdu hezky nazrálé, i když možná už lehce za  zenitem a ztrácí na harmonii. Třísloviny jsou znát jen trochu v závěru, než  přijde ke slovu střední až delší, taková hezky uzená, dochuť. Víno je stále  pěkné, ale ideální spíše k jídlu než jen tak samotné. Prodejce píše, že víno se  než jako Bordeaux „spíše jeví jako dobře zralé burgundské“. Nevím, já bych  přirovnával k až zbytečně dlouho archivovanému vínu z Riojy (nějaká lehčí Crianza  uložená třeba 8 let). O typickou ukázku, jak zrají Bordeaux, tedy spíše nejde. 
Hodnocení z konce února 2008
Barva souhlasí,  zde se prakticky nic nezměnilo. Ve vůni přezrálá ovocitost až ovocný džem, podivné tóny připomínající bakelit, trochu  apatyka. Ale celkově spíše nalomené a na drastickém sestupu. V chuti  středně plné, trpčí s velmi výraznou kyselinou, úplně vyhlazené tříslo a  celkově víno, které už to má za sebou. Jinak řečeno – za ten rok se dost  zhoršilo. Momentálně už bych ho rozhodně k testování nedoporučil. Závěr  z loňského roku (myslím, že toto  víno má svůj vrchol již za sebou, přesto bych ho neváhal doporučit. Ještě  určitě další rok se nějak výrazně nezmění a leckoho potěší. Já si ho rád otevřu  znovu.) mi tedy úplně nevyšel :o) To jen taková informace pro ty, kteří  nehledí na text v patičce tohoto blogu a zakoupí nějaké víno dle mé rady  :o) Na druhou stranu za těch 285,- Kč za láhev to byl zajímavý test, jak se  pozvolný sestup kvality po překročení vrcholu lahvové zralosti může změnit ve  strmý pád.
středa 23. července 2008
La Salle de Poujeaux 1999
Komentáře používají Disqus
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
 
 
