čtvrtek 24. července 2008

Jak chutná vinný olej?

Degustovat víno je zábava! S destiláty je to podobné, dovedu si představit i příjemný čas při testování řekněme různých druhů kávy. Docela se dá zvládnout ochutnávání olivových olejů, s kouskem bagetky rozhodně. Těm, kteří musí hodnotit v řadě třeba třicet různých hořčic či láků do okurek, tedy rozhodně nezávidím. Ale k čemu tenhle úvod? Dostala se mi do rukou láhev oleje, který je vyroben lisováním zrnek z bobulí vinné révy. Možná je to už roky běžná součást vaší kuchyně, ale pro mne to byla novinka. A tak jsem ochutnal i samostatně, abych věděl, jak chutná mimo salát či osmažený v jídle. Výsledky ostatně najdete dále v článku. Při té příležitosti jsem přechutnal i další doma dostupné oleje, jako třeba slunečnicový Vegetol. Po pravdě… moc velká zábava srkat tyhle záležitostí není. Ale svým způsobem je to zajímavá zkušenost. Kolik různých přísad cpete do jídel bez toho, abyste vyzkoušeli, jaká je vlastně jejich samostatná chuť?

Ale zpět k vinnému oleji. Ten, který skončil u nás doma, je litrovka původem z Itálie, konkrétně od velkovýrobce Olitalia. Popis výrobku na webu a lahvi hovoří o nízkém obsahu nasycených tuků a úplné nepřítomnosti cholesterolu. Zajímavostí je (u některých typů vinného oleje) velmi vysoké teplota, při které olej začíná kouřit, a tudíž vhodnost na smažení, grilování atp. Já ho stejně chutnal jen kvůli vztahu k vinným hroznům, ty zdravotní a technické benefity mne zas až tolik nezajímají :o) Olej voní i chutná trochu oříškově, je spíše lehčí a trochu řidší, hodně jemný. Kouzlo olivového nemá, ale nepůsobí úplně nudně (třeba jako ten Vegetol :o)  Jakýkoliv vztah k vínu v senzorice samozřejmě vůbec není, na salát si ho ale představit dovedu.  A telecí se na něm osmažilo krásně, prostě nová zkušenost a universální olej do sbírky. Ze zbytků po výrobě vína ale stejně ocením spíše dobrou Grappu! :o)



Na videu výše můžete vidět zajímavý exkurz do výroby vinného oleje v Německu, hezky z peciček po Ryzlinku. Jedna láhev z tuny hroznů! A hezky pěšky nošených po strmých svazích vinic.

Komentáře používají Disqus