pondělí 7. července 2008

Ryzlink Rýnský 2006 od Čebavu

Vinařství Čebav z Tvrdonic sice vzniklo již v roce 1996, ale je to zhruba rok, co se o nich najednou začalo mluvit skoro všude. Ročník 2005 sbíral jedno ocenění za druhým a vinný nadšenec, který ještě nechutnal Čebav, jako by nebyl :o) Přiznám se, že já jejich prezentace tak nějak míjel. Vypil pár skleniček v „bezpoznámkovém prostředí“, měl z nich příjemný dojem, ale na pořádnou průřezovou ochutnávku se nedostal. A když jsem zase zaslechl nadšené odezvy na jejich vína, otevřel alespoň láhev ryzlinku z ročníku 2006, který trend velkého zájmu a ocenění na soutěžích jen podpořil.

Informace o vinařství a nějaký jeho větší rozbor si nechám až na dobu, kdy jejich vín přechutnám více. Zatím alespoň odkaz na webové stránky – www.cebav.cz, ty podstatné věci tam najdete. Teď ke konkrétnímu vínu. Je uloženo v zelené lahvi tvaru bordó, s plastovou záklopkou a korkem z drti s pevnými ploškami (tj. pro mne to napovídá směřování spíše na rychlejší spotřebu či nějakou kratší archivaci). Viněta obsahuje základní informace (původ vína ve vinici Nové vinohrady v obci Tvrdonice, alkohol 13.5 % a přívlastek pozdní sběr, zařazeno jako polosuché) a její vzhled mne nějak moc nezasáhnul, ale to je silně subjektivní, posuďte sami z fotky v úvodu článku. Barva vína je dost pěkná, hlubší s lehce zlatavým nádechem, objevuje se trochu bublinek vzduchu, ale rychle vyprchají. Vůně se je spíš přímočařejšího, svěžího ovocitého stylu. Trochu sevřená, s jemným nástupem barev & laků (či petrolej, každý tomu říká jinak) a výrazněji sušených meruněk. Ryzlink je to jasný, rozdýcháváním se vůně nějak zásadně nemění. V chuti se víno projeví výrazně, je plnějšího těla s medovými tóny, pěknou ovocitostí a hezky dlouhou dochutí. Kyselinka tu je a pěkná, i když pokud by tvořila ještě trochu výraznější páteř vína, asi bych se nezlobil. Problémem pro mne je to, že v chuti se objevuje několik disharmonických tónu, které celkový dojem rozbíjejí. Jedním z nich je jakoby „přepálený cukr“, nasládlost co do celkového dojmu nezapadá vhodně. Obecně sladší vína nevyhledávám, ale třeba na Mosele či u Rýna se daří tu sladkost do ryzlinků vecpat tak, že neruší a je přirozenou součástí. Tady prostě ten cukr, byť nijak výrazný, trčel ven a rušil.

Určitě mne bude zajímat, co to víno udělá za rok či dva. Momentálně z něj mám takový pocit, že je to „korektní“ ryzlink, s trochu módním (a ne úplně ideálně zakomponovaným) cukrem, který jsem večer pil celkem rád, ale je daleko od něčeho, co mne nadchne. Při ceně 230,- Kč ve vinotéce mám jiné favority. Ale pokud ho náhodou někdo archivujete a za nějakou dobu budete otvírat, rád ochutnám ;-)

P.S. Kdo pozná pokrm na fotce výše, má u mne další bod do celoblogové soutěže :o) Nebojte, píšu si je...

Komentáře používají Disqus