čtvrtek 31. července 2008

La Cuvée 2005 od Léona Beyera

Čeká mne menší zásilka vín z Alsaska a tak pomalu odpíjím dříve naskladněné zásoby. Včera padl los na La Cuvée od Léona Beyera, směs několika odrůd Alsaska, o které jsem tu psal už dříve, ovšem v souvislosti s velmi horkým ročníkem 2003. Ale nějaké další detaily v článku najdete. Ročník 2005 je přeci jen mnohem klasičtější, ale detaily z Beyerova webu přeložím až u některého jejich čistého ryzlinku :o) Cuvée pochází z vápencovo-jílovitých vinic v okolí Eguisheimu, z méně prestižních poloh či mladších keřů, a uváděné složení je 20-30% Muscat, 30-50% Riesling, Pinot Blanc a Sylvaner. Na webu se lze dále dozvědět, že produkce ročníku 2005 byla 35.600 lahví, doporučená teplota konzumace je okolo 10°C a potenciál zrání někde kolem čtyř let, takže víno by mělo být více méně na svém vrcholu.

Zelená alsaská láhev, kovová záklopka a plný kvalitnější korek, u Beyerů na tomhle nešetří ani pro svá nejzákladnější vína. Viněta mi stylově moc nesedí, vám třeba bude, fotku tu máte. Barva vína hodně „neutrální“ žlutá, ne zlatavá, ne se zelenkavým nádechem. Očekávat, jak je v Alsasku zvykem, jednoodrůdové víno a ne směs, tak ve vůni hodně tápu, jakou odrůdu tipnout. Vůně se dost mění v závislosti na teplotě, dominují květinové tóny, po dlouhé době cítím „ryzlinkový“ lipový květ (v čistém ryzlinku jsem ho nenašel ani nepamatuji), nacházím tam vůni máty a mandarinkového kompotu. Prostě nacpěte mátu do kompotu, zalijte lipovým čajem a tak nějak to voní :o) Ale velmi jemně, čistě, svěže. Taková je i chuť, spíše lehčí, s pikantní kyselinou a kořenitými tóny, na svou lehkost překvapivě dlouhá a se závěrečnou linkou snad jablečné slupky či i pecičky. Ani nevím proč, ale chuťově mi to připomínalo (ale jsou to hodně staré vzpomínky) bílá vína z Vinařství rodiny Cíchovy v Blatnici. Ale žádné doma na přímý srovnávací test jsem neměl.

Lehké, svěží víno, výborné na dnešní horké dny a zároveň poměrně univerzální doprovod k mnoha jídlům, kterému u mne pomáhá snaha „najít v něm něco víc, protože je to Beyer“. Na slepé degustaci by u mne skončilo jako lehký nadprůměr v bílých na běžné pití. Zaplatil jsem za něj 280,- Kč a za tyhle peníze je to sice zajímavá zkušenost se směsí z Alsaska, ale pro nákup dalších lahví strašně moc.

Komentáře používají Disqus