úterý 8. července 2008

Relaxuji na Šumavě… s bag-in-box víny

Letní tábor na jedné lesy obklopené louce u Šumavy je částí roku, na kterou se vždy hodně těším. Pravda, být úplně „offline“ se mi nedaří, letos se navíc vracím na části týdne zpět do Prahy, ale i tak je to skvělý způsob, jak trávit čas. Tee-pee s ohništěm uprostřed, ledově chladný potok, fajn parta a tak vůbec. Na rezavých kamnech či přímo ohni se dají připravit hromady báječných jídel, od topinek přes volnou variaci na těstoviny Carbonara, svíčkovou s houskovým knedlíkem či kuře na paprice. A k tomu právě ve výše zmíněném potoce chlazené „lahváče“ a v jeho těsné blízkosti i vína. Letos zatím tři různé bag-in-boxy z Tesca, nějak jsem nestíhal zakoupit i krabice v nabídce jiných firem. Malá recenze z divočiny, za asi ne ideálních degustačních teplot (ale na akcích, kde se tato vína podávají, také nebudou), ale s OIV sklenkou :o)

S bag-in-box balením vína mám smíšené zkušenosti, ale spíše převládají ty kladné. V tomto balení obvykle nekončí ty úplně nejhorší patoky, ale spíše vína slušně pitelná. Krabice s pípou se dobře transportují a skladují, objem obvykle mezi 3 – 15 litry bohatě pokrývá různé způsoby užití. Některé typy dobře zapadnou do přihrádky v ledničce, takže stačí otevřít dvířka a natočit si :o) Víno si svou kvalitu v bagu udržuje docela dlouho od nalití první sklenky, takže vystačí i pro tyhle různé pobyty mimo civilizaci. Nemusíte se tahat s lahvemi či něco stáčet do PETek, ale zároveň nedostáváte nechutné patoky, které jsou v klasických krabicích (tetra-pak). Spíše nějakým omylem se v tomhle balení objeví vyloženě špičkové víno, ale to tam asi ani nečekáte. A pro účely párty popíjení by jich stejně byla škoda.

K vínům jsem si bohužel nepoznamenal detaily (obsah alkoholu, šarži, cenu atp.), ale snad to vadit nebude. Těch variant v Tescu zase tolik není :o) Jako první otestujeme Frankovku z Vinium a.s. z Velkých Pavlovic. Nijak hluboká barva, jiskřivěji čistě rubínová, působí řidčeji. Vůně je pak intenzivně švestková a to včetně jader až do mandlové podoby. V chuti je víno lehčí, ovocnost je velmi trpká, s náznakem peckové hořčiny v dochuti. Jednoduché pití co mne určitě nenadchlo, ale hlava z něj nebolí. Pokud si něco takového nalije někdo ze skupiny „na Moravě není sluníčko a tak piju jen červená ze Španělska“, bude to voda na jeho mlýn. Taková „sudovka pro pražáky“, tak trochu… Cena 350,- Kč za 5l.

Jako druhé přichází Chardonnay z Austrálie. Zelenkavá barva, velmi intenzivní vůně tropického ovoce, nasládlá se stopami vanilky a hrušek (krabice v popisu nelže). V chuti středně plné, se slušnou ovocností a dostatkem kyseliny. Mírně podivná „lékařská“ pachuť v závěru. Jednoduché, spotřební Chardonnay. Působí tak trochu falešně, alespoň pro mne. Nejvíce z těch tří vín se mění s různými teplotami, překvapivě mu sluší spíše trochu vyšší, kdy se pije vlastně hodně dobře. Při podchlazení z něj mám „plastový“ dojem. Cena zhruba 260,- za 3l.

A na závěr Cabernet Sauvignon z Chile (Central Valley). Barva vyšší, trochu matnější. Ve vůni ostřejší, dominuje tmavé ovoce, trocha rybízu, náznak „barikových“ tónů. V chuti díky vyššímu alkoholu (který ale občas až nepříjemně vykoukne) působí plněji, je docela hezky ovocné, výrazně zazlobí tříslo, délka překvapivě slušná. Mám podezření na pár dubových chipsů, ale vínu to asi aromaticky pomohlo. Opět především při trochu vyšší teplotě jde pít bez problémů, k nějakému grilování bych neměl problém, neuráží. Cena 220,- Kč za 3l.

A to je tak všechno. Tahle sada bag-in-boxů nepřinesla nějaká zásadní překvapení, žádné nečekaně skvělé víno, ale vína byla technicky v pořádku, byť ani v jednom případě nešlo o pití, které bych mohl doporučit v případě, že bych si jej otevřel doma z klasické lahve v ceně nad sto korun. Když rozpočítám ceny na sedmičku, tak víno v těchto baleních je asi o něco kvalitnější, než by byla láhev stejné ceny. Ale není to nijak výrazný rozdíl. Vyšší objem a typ balení měl tedy spíše přínos ve snadnější logistice než kvalitě za lepší cenu.

A to by bylo pro dnešek asi všechno. Doufám, že se mi brzy podaří z Prahy zase vypadnout. Kvůli těm vínům z krabic se tolik netěším, ale jsou tu i jiná lákadla. Třeba jsem tam učinil zajímavý objev při přípravě osikového kolíku (věšák na prádlo, upíry tam nemáme). Když stáhnete osiku z kůry, tak to dřevo voní přesně jako okurkový salát! :o) A taková zjištění, to se vyplatí!

Komentáře používají Disqus