pondělí 21. července 2008

Pražská vína – Pinot Noir ze Salabky

Informace o tom, že i v Praze se pěstuje víno, se pomalu dostává z řad vinných nadšenců i mezi běžnou veřejnost. Z ne vždy povedeného pití se stává zajímavý marketingový nástroj a efektní dárek z návštěvy našeho hlavního města, konkrétně třeba jeho Botanické zahrady. Ale samozřejmě tu vznikají i vína hodně pěkná, někdy dokonce skvělá. Pomalu ale jistě jsou obnovovány historické vinice, hrozny zpracovávány pečlivěji než dříve a v lahvích se objevují první výsledky. Jednou z vinic, které se nově dostávají do povědomí, je Salabka v Troji. Stojí vína z této polohy za pozornost, nebo jde vyloženě o zajímavost a „dárkovou“ záležitost?

Nejprve něco málo o vinici a současné podobě vinaření na ní. Jedná se o informace zkompilované z různých zdrojů, mimo jiné třeba ze stránek Viniční rezidence SALABKA či Muzea vína a vinotéky Trojský zámek. Vinice Salabka má rozlohu zhruba 4,5ha a najdete ji kousek od pavilonu Fata Morgana Botanické zahrady. Má poměrně dlouhou historií, existují důkazy o její existenci již v roce 1226. Své současné jméno dostala po Janu Kašparu Salabovi, který ji získal v roce 1769. Mnoho desítek let vinice nebyla využívána a svému původnímu účelu začala sloužit znovu až v roce 1955, z těch dob je zde nyní asi 0,7ha produktivních keřů. Dalších 2,3ha bylo dosazeno po roce 2000 a v plánu je dosadit i zbylou plochu, čímž by se vinice stala tou největší v Praze. Od roku 2005, což je i první nově lahvovaný ročník, vinici obhospodařuje a víno z ní vyrábí ing. Lubomír Bílík. Celkem zpracovává devět odrůd, mimo jiné Pinot Noir, Ryzlink rýnský, Pinot Blanc a Frankovku. Nevyhýbá se barikování (pinoty), směskám (Pinot Noir s Frankovkou) ani rosé (z Pinotu Noir).



Hned první ročník „nových“ vín ze Salabky se docela rozjel, vybrané kousky najdete na lístcích restaurací hotelů Mövenpick, Radisson SAS či ve Francouzské restauraci Obecního domu. I požadované ceny ve vinotéce jsou dost „prémiové“, tři stovky za láhev (cuvée, pinoty v bariku) nejsou vůbec málo, obzvláště pokud to berete tak, že jde o první víno konkrétního vinaře na té vinici a jen těžko může být opravdu dotažené k „dokonalosti“ (maximu, co může vinice a odpovídající zpracování nabídnout). Ale což, vzhledem k malému objemu produkce a té přidané hodnotě v podobě „exotického“ místa původu se vína asi prodají.



Pinot Noir 2005 výběr z hroznů
Nejprve něco k ambaláži. Zelená bordó láhev, plastová záklopka a kratší korek lepený z drti s pevnou dvojploškou. V této kategorii vín bych asi čekal korek trochu lepší, ale což. Viněta se mi líbí, byť obrázkem i zlatými „zebřími pruhy“ trochu evokuje „víno pro ZOO safari“ :o) Zadní viněta obsahuje kupu textu, krom krátké informace o vinici i detaily ke konkrétnímu vínu (12 měsíců ve francouzském bariku, například) a kompletní analytické informace. Asi nejzajímavějším číslem je extrakt 29,4 g/l a vysoký alkohol 14,5%. Barva vína je docela hluboká mladá rubínovka, nic úchylně temného, ale na pinot z Čech překvapivé. Vůně odrůdu prozradí hned a bez nejmenších pochyb. Jde o její trochu „chladnější“ podobu, kde intenzivní vůni třešní a dalších červených peckovin doplňuje trocha kořenitosti. Ty třešně jsou tam hned v několika podobách, působí sladce, ovocnost je velmi pěkná. Celkem výrazně zazlobí vyšší alkohol, ve velké sklence štípe do nosu. Až na ten alkohol se mi vůně, ač trochu jednorozměrná, dost líbila a celkem by mne zajímalo, co s ní udělá archivace. V chuti výrazně dominuje něco, co nazvat „svěží“ či „šťavnatou“ kyselinkou by bylo velkým eufemismem. Kyselin je tu prostě až nepříjemně mnoho. Chuť je středně plná, opět intenzivně ovocná, příjemně dlouhá s již hodně ohlazeným tříslem, ale úder kyselin narušuje harmonii. Sladká ovocnost ve vůni mne na tohle opravdu nepřipravila :o) Není to špatné pití a po téhle odrůdě se Salabky se určitě poohlédnu i v dalších ročnících. Třeba se to sladění povede příště lépe.

Chutnal jsem ještě Frankovku 2005 pozdní sběr, víno ve vůni hodně jemné, švestkovo-peckovo-kořenité. V chuti pak tenčí a docela krátké, opět s výrazně kyselou ovocností. Víno pro mne hodně obyčejné, kde cena 205,- Kč je čistou „daní za místo původu a velikost produkce“ a neodpovídá obsahu lahve. Z ročníku 2005 ještě určitě prozkoumám Pinot Blanc a Ryzlink. Uvidíme, jak dopadnou ty. Věřím, že svou kvalitou budou blíže Pinotu než Frankovce.

Chutnal už někdo z vás vína ze Salabky? S jakým výsledkem?

Komentáře používají Disqus