středa 2. července 2008

Dva ročníky růžového Cabernetu z Chile

Rosé vína mají poněkud nevděčné postavení. Jsou tak nějak silně propojena pouze s letními měsíci a nesou si stigma jednoduchého pití pro nějaké posezení pod pergolou. Vlastně od nich málokdo očekává něco víc, než příjemné pití jen tak pro pohodu s přáteli ve vedru. Bohužel sám tomu podléhám, byť již několikrát se mi podařilo narazit na fascinující rosé, která bych rád pil kdykoliv. Ale při prvním červenci a začátku prázdnin (ech, z okna kanceláře to tak přes den vůbec nevypadalo…) jsem otevřel hned dvě růžovky právě pro tu pohodu horkého dne. Stejné místo původu, stejné vinařství i odrůda. Jen jedno ročníku 2005 a druhé pak 2007…

Opět mám možnost nic tu nepsat o vinařství, kterým je Anakena z Chile. Už to o nich řeč byla (třeba tady) a další informace vám určitě rád podá web dovozce či případně u nich zainteresovaný a blogující Matesola, přes kterého vína ostatně nakupuji a je jedním z důvodů, proč se mi zrovna tohle Chile dostává do rukou poměrně často. Novinkou oproti dříve hodnoceným vínům není ani ambaláž, v případě rosé je ovšem lahev nezabarvená a nechává vyniknout barvu vína, viněta se mi dost líbí a zadní přelepka nabízí doplňující informace v češtině. Kovová záklopka, plastový špunt, potud obě vína vypadají skoro totožně.

Ročník 2007, tedy ten úplně aktuální, právě prodávaný a pro svěží rosé asi vhodný, má uveden obsah alkoholu 12.5%. Barva není nijak hluboká, je to jiskřivá nižší malinovka. Vůně je dostatečně svěží a dominuje v ní rybízové listí a sladké tropické ovoce (úplně stejný štych jako jedna šarže jejich Sauvignonu a Chardonnay, očividně stejný technologicky postup či nějaké „kvasinky“, to mi vadí). V chuti na úvodu jemná perlička, opět sladší tropické ovoce říznuté trochu zelenější pikantností rybízu, trocha malin, spíše kratší. Při teplotě okolo 11-12°C působí nasládle a ploše, je vhodnější o nějaký ten stupínek podchladit a pak je pěkně vyvážené a lehce pitelné. Líbivé, ale každopádně veskrze příjemné letní pití. Přesně takové, jaké od rosé většina lidí očekává. Technologicky výborně připravené, bez pachutí či nějakých vad, s nálepkou ekologického zemědělství a ručního sběru hroznů „ospravedlňujících“ cenu zhruba 160,- Kč.


Ročník 2005 je už tak trochu archiv a navíc je na tom s alkoholem „hůř“ (pro letní pití), uvedeno je 13.5%. Barva je menší intenzity než u předchozího vzorku a trochu „matnější“. Víno voní o něco jemněji, opět trocha rybízového listí, ale zároveň ovocně-likérové tóny, stylově jako griotka a sušené plody, v pozdně večerní intoxikaci a při trochu vyšší teplotě cítím i tóny pryskyřice. Baví mne. V chuti intenzivnější, hutnější, sladce ovocné. Na můj vkus málo kyselin, podchlazené se to osvěžit snaží, ale má tak nějak „těžké nohy“ a nikdy nedospěje do té správné harmonické polohy. Při hláškách „to je vedro“ vás automaticky nenapadá napít se, že to pomůže. Což je škoda. Trocha kořenitých tónů a docela dlouhá dochuť napomáhají projevu spíše jako červeného vína než rosé. Pro účely letní zahrady bych sahal pro mladé nulasedmičce.

Návštěvy a obdarovaní jsou z tohoto typu vín (po pravdě obou variant) nadšeni a žádají si dalších lahví. Já bych možná sáhl třeba po tradičně skvělém růžovém Zweigeltrebe od Špalků, u kterého nalézám i nějaké ty drobnější nuance, které mne dokáží opravdu zabavit. Stojí podobně, tedy přímo od vinaře, ve vinotéce je obvykle za nějaké dvě stovky. Ale to už jsou mé libůstky a hra na patriota (bohužel statisticky pijícího více vín ze zahraničí než domácích) :o)

Komentáře používají Disqus