pátek 11. července 2008

Clive Coates a vína Burgundska

Na kvalitní knihy o víně je třeba upozorňovat a na ty špičkové obzvlášť. A třeba i opakovaně :o) P.J. sepsal pro O Víně pěknou recenzi na knihu The Wines of Burgundy od jednoho z nejuznávanějších odborníků na tuto oblast, kterým je Clive Coates. Recenzi doporučuji k přečtení a knihu následně k zakoupení, svým rozsahem jde o výjimečný počin a lze jen tiše závidět znalosti autora a množství famózních vín, které mu prošlo (nejen) rukama. K textu na O Víně doplním vlastně jen pár drobností….

Osobně bych v knize preferoval detailnější profily vinařství na úkor jednotlivých degustačních poznámek. Podobně, jako to má třeba (Coatesem proklínaný) Robert Parker v encyklopedii Bordeaux (recenze na tuhle knihu). Naopak nadšen jsem z úvodní sekce, která tak trochu poodhaluje „kuchyni“ Burgundska a smývá některé mýtické nánosy. Rozebírá vliv a názory batonáže, ponechávání třapin při fermentaci, problematiku kvasinek, různé technologie zahušťování moštu či vliv samotoku a výrazněji lisovaného moštu na celkové vyznění vína. Možná jsou to jen technologické záležitosti, které není pro vychutnání toho či onoho vína třeba vědět, ale mne to prostě baví číst.

Prostě a jednoduše – pokud vás baví o víně i číst a navíc se zajímáte o Burgundsko, je tahle knížka ideálním přírůstkem do knihovny. Navíc při současném kurzu dolaru stojí stejně jako dvě či tři lahve slušného vína (něco přes šest stovek) a to se vyplatí. V češtině zatím nevyšla a nejspíš hned tak nevyjde (pokud vůbec kdy, na rozdíl od různých velkých barevných encyklopedií by o ní asi tak velký zájem nebyl), ale i ta verze v angličtině se dá celkem bez problémů zvládnout.

Kniha je k dispozici třeba na Amazonu: The Wines of Burgundy: Revised Edition

Komentáře používají Disqus