pondělí 28. července 2008

Nahradí mělnické vinice domky?

Zhruba pod tímhle titulkem informovala o současné žádosti o změnu územního plánu TV Prima a následně se mi podařilo vyzískat několik dalších informací z regionálního vydání MF Dnes. V zásadě se jedná o to, že z vinice přímo uvnitř města známé pod historickým jménem „Na Svini“ (toto jméno je používáno v článku MF Dnes a bylo i v televizi, ale oficiálním současným jménem je myslím „Městská“, pokud správně hledám v mapách; vinice leží ZDE) by se měla změnit na smíšené obytné území a park. Celé to bohužel vypadá jako nepříjemný boj právě se rozvádějících Jiřího a Bettiny Lobkowiczových. A i když má žádost spíše malou šanci na úspěch, vrhá dost nepříjemné světlo na případnou budoucnost vín ze zámeckého vinařství, pokud budou podobné spory pokračovat. Jdu vylovit nějakou jejich láhev, snad tu ještě něco mám. A přikládám přepis toho textu z MF Dnes, společně s jednou starší fotkou soutoku Labe a Vltavy v době povodní, foceno z místa nad vinicí Sv. Ludmila (dnes taktéž označeno jako Městská).



Mělník - Z historických a unikátních vinic Na Svini v Mělníku možná budou stavební parcely, na kterých vyrostou nové rodinné domy. Vlastníci vinic, rodina Lobkowiczů, požádala město o změnu územního plánu. Z funkční vinice, která má v Mělníku nejméně dvousetletou historii, by mělo být smíšené obytné území a park. Proti jsou památkáři i komise životního prostředí města. Nyní o ní budou rozhodovat mělničtí zastupitelé.

O změnu územního plánu požádala rodina Lobkowiczů už letos na jaře. Z vinice Na Svini by chtěla mít park a zejména byty s obchůdky či kancelářemi, stejně jako z nedalekého parku mezi ulicemi Legionářů a Zádušní. Vinice Na Svini patří Bettině Lobkowicz, je zapsána jako majitelka v katastru nemovitostí, park jejímu manželovi Jiřímu. O změnu územního plánu požádal s největší pravděpodobností jen Jiří Lobkowicz. „O nic jsem nežádala, o ničem nevím,“ uvedla Bettina Lobkowicz, která se s manželem rozvádí. Zmínila se, že napadl smlouvy, podle kterých jí vinice náleží. „Chtěl po mně ty vinice zpátky, tak z nich asi chce udělat stavební parcely,“ poznamenala. Co přesně Jiří Lobkowicz s vinicemi zamýšlí, není jasné. Už dva týdny ho není možné zastihnout. Na otázky, které si nechal zaslat e-mailem, neodpověděl.

Likvidací vinice Na Svini, která je zanesená v historických mapách stejně jako soutok řek nebo zámek, by podle památkářů znamenala kulturně - historickou škodu. Vinice je totiž součástí jedinečného obrazu středočeské krajiny. Navíc dotvářejí výjimečný charakter města.

„Poloha vinice je jedním z posledních dokladů podoby periferie města,“ uvedl vedoucí oddělení památkové péče Jiří Dohnal. Doplnil, že vinice existují v Mělníku od raného středověku a jejich likvidací by se zničila mělnická kulturní dominanta. „Vinice lze považovat za nejstarší a nejcharakterističtější doklady lidské činnosti,“ doplnil šéf mělnických památkářů. Vinice je podle něj nutné zachovat. „Se změnou územního plánu v tomto případě nesouhlasíme,“ uzavřel Dohnal.

Zastupitelům změnu vinice a parku na stavební parcelu nedoporučila ani komise životního prostředí. „Stávající park je plně funkční, využívaný, se vzrostlou zelení a dobře přístupný,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice a člen komise Ctirad Mikeš. I podle něj by změna části vinice na park změnila charakter jedné části města. „Vzrostlé stromy by v budoucnu ovlivnily i charakteristickou siluetu města při pohledu ze severního a západního směru,“ vysvětlil úředník.

Lidé se přesto obávají, zda i přes nesouhlas památkářů zastupitelé změnu územního plánu neodhlasují. „Baráky by se mi v tom místě rozhodně nelíbily. Chápu ale, že jestli je park soukromý pozemek, že s ním chce vlastník taky tak nakládat,“ uvedl Jan Novák, který ve městě žije padesát let.

Šance, že návrh projde, je mizivá. Potvrdil to zastupitel Radim Vajchr. „I kdyby město sebevíce chtělo změnu udělat, nemůže. Jestliže je stanovisko památkářů negativní, nelze hlasovat proti orgánu státní správy,“ zdůraznil Vajchr. Podle něj je nemyslitelné likvidovat historickou vinici. „Navíc je chráněný i horizont pohledu na město. Kdyby tam vyrostlo cokoli, tak to siluetu města naruší,“ poznamenal Radim Vajchr.

„Vinice lze považovat za nejstarší a nejcharakterističtější doklady lidské činnosti.“ šéf mělnických památkářů Jiří Dohnal

Regionální mutace | Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)
Autor: LUCIE ZIKMUNDOVÁ

Komentáře používají Disqus