čtvrtek 17. července 2008

Košt vín z Velkých Pavlovic

Nějak nezvládám účast na letošní letní vlně koštů všude na Moravě a tak jsem, jako takovou malou náhražku, navštívil alespoň včerejší prezentaci pěti vinařství ve vinném sklepě Lustermannský. Bylo zde prezentováno 44 vzorků od zástupců spolku „Víno z Velkých Pavlovic“ (www.vinozvelkychpavlovic.cz) a po přechutnání třech čtvrtin vzorků jsem z narvaného sklepa (účast na tuhle letní dobu opravdu nečekaně vysoká!) zklamaně odešel. Ne že by ta vína byla vyloženě špatná, byť pár technicky nedotažených by se též našlo (těkavky, nepříjemně výrazný brett), ale ve většině případů byla tak maximálně „obyčejná“. Nejčastěji jsem si zapisoval výrazy jako jednoduché, nudné, nezajímavé. A to jak i bílých, tak u červených. Možná jsem čekal víc, než jen standardní konzumní produkci. Asi chybně.

Svá vína zde prezentovalo Vinařství V&M Zborovský, kde mi asi tak nejpříjemnější přišlo Zweigeltrebe 2006 (výběr z hroznů, z trati Trkmanska spadající pod Bořetice), už méně oslovilo nasládle působící „tropicky ovocné“ Rulandské bílé (pozdní sběr 2007, trať Lizniperky). Obrovské množství vzorku zde mělo Vinařství Reichman & Reichman, ale vše ochutnané ve mne zanechalo spíše rozpaky. Kupříkladu tak tenké Rulandské modré jsem snad nikdy nepil a barva byla slabá i na rosé, nepotěšilo do exoticky citrusových tónu znásilněné Neuburské, naopak celkem dost ušla jakostní Frankovka (2006, Išperky). Od vinařství Buchtovi bych zvládl Cabernet Moravia (pozdní sběr 2006 ze Staré hory ve Velkých Pavlovicích), z vinařství Procházka zase neměl problém s André (pozdní sběr 2005 z trati Nadzahrady). U vinařství Halm jen tak na pití zvolil Svatovavřinecké (jakostní 2007). Z bílých vín od výše zmíněných vinařství nejmenuji ani jediné, nic mne nezaujalo dostatečně (ani „korektní“ slaďáky). Ani u jediného z ochutnaných vín (včetně výše jmenovaných) jsem si neřekl, že bych rád celou láhev domů. Mnohé z těch vín bych vypil a nedělalo by mi to potíže, ale nenašel na nich nic, proč je při současné nabídce stovek zajímavějších vín kupovat.


Byl tam ochutnávat i někdo další? Propadl jsem nějaké trudomyslnosti po pár (pro mne) nepovedených vzorcích, nebo prostě ta vína prezentovala naprostý průměr současné produkce pro většinového spotřebitele a ničím z něj nevybočovala? Sám nevím. Jisté je jen to, že doma jsem si otevřel Frankovku 2004 od Dobré Vinice a jakékoliv pochybnosti, zda jsem nezačal trpět odporem k „cenově běžně dostupné Moravě“, byly pryč. A možná to celé bylo jen vedrem, davem lidí a zpocenou košilí…

Komentáře používají Disqus