úterý 24. října 2023

Riesling, Kékfrankos a Bellegrado

Dnes malé opáčko. Vytáhl jsem z chladničky Riesling trocken 2020 od Weingut Knewitz (web, dováží b.wine) z Appenheimu, jedné ze stoupajících hvězd oblasti Rheinhessen. Psal jsem o něm i podniku už dříve, i dalších jejich vínech. Letos jsem do vinařství i zavítal a návštěva to byla skvělá, musím sepsat obsáhlejší článek, k jejich vínům se vracím opravdu rád. Ročník 2020 je aktuálně výraznější v aromatice, s pikantnější minerálním kamenitým až „minerálka“ projevem a kouřovostí a tóny zralých peckovin a malvic v pozadí, něco bylinek. Suché, čisté, s výraznější kyselinou a dotykem zbytkového cukru, přísnější ale vyvážené, zábavné, slušně dlouhé, minerální, klasické. Krásně udělaný, hodně povedený Riesling. To si dám kdykoliv znovu s chutí.

Vylovil jsem ze zásob Baranya-völgy Kékfrankos 2018 od vinařství Heimann & Fiai (web) z maďarské oblasti Szekszárd. Tohle víno mne nadchlo v lednu loňského roku natolik, že jsem pak vyrazil i na ochutnávku přímo s vinařem. Ten za lepší považuje ročník 2019, ale mně ta osmnáctka prostě stylisticky hodně seděla a těšil jsem se, co s ní udělal další více než rok a půl. Spíše světlejší rubínová barva. Stále krásně ovocná byť již trochu nazrávající aromatika na pomezí červených a tmavších peckovin, decentně kořenité a jen dotyk dřeva, veselé a nekomplikované a zároveň s jemnějšími odbočkami a lákající k napití. Suché, čisté, středně plné a lehkonohé ale má to celkem důraz, peckovinově ovocné, s jemnozrnným a nijak výrazným tříslem, energické, poctivé, krásně pitelné. Milé, charakterní, snadno pitelné ale nabízející spoustu ke zkoumání. Baví velmi.

Měl jsem možnost znovu pít Bellegrado 2018 od Vinařství František Zapletal (web) z Velkých Bílovic, které měl poprvé letos v lednu v rámci degustace při křtu průvodce Nejlepší vína České republiky 2022-2023. A tam mne dost překvapilo a nadchlo. Tmavá barva. Tmavá až lesní ovocnost, švestky, černý rybíz, intenzivní s výraznější vlivem dřeva, kořenité, dost Bordeaux styl. Suché, plnější, se šťavnatou kyselinou a dobrou pitelností, výraznější ale jemnozrnné třísloviny, dobrá délka. Velmi slušný kousek. Na degustaci jsem v tom viděl nějak více než tentokrát, ale to možná jde přičíst na vrub i tomu, že víno bylo sice dekantováno, ale i tak vypito vlastně dost rychle a nemělo úplně prostor se rozdýchat. Šlo o spontánní volbu v restauraci, připraveno v klidu doma věřím že by opět nabídlo ještě více, potenciál tam je.

Komentáře používají Disqus