pondělí 30. října 2023

4x bílé „naturální“ Slovensko

Minulý týden jsem se vás ptal na tipy ohledně Bratislavy a teď už jsem zpět pln dojmů. Jak je u nás v rodině obvyklé, tak se z výpravy za pamětihodnostmi stal, i díky doporučením známých a přátel z mé bubliny na sociálních sítích, klasický gastro trip. I na vinařství došlo a byla to bezva návštěva (děti mají asi jiný názor, nebylo to jejich první vinařství a vědí že zdaleka ani poslední, krásu ve vzájemných rozdílech zatím tolik nedocení :-)), byť větší zkoumání vinic bohužel zhatil intenzivní liják. Bratislava k nám byla vlídná, nemálo jídel nás nadchlo a vín jakbysmet. Úplně levno tam teda není, i z pohledu obyvatele Prahy vyskytujícího se nejčastěji na Vinohradech a v centru, ale na dovolené se utrácí snáz :-) Předpokládám, že k pobytu – a především vinařství – se ještě zde na blogu vrátím. Ale pro dnešek alespoň poznámky ke čtyřem z chutnaných (a nebo po celé lahvi vypitých) vínům.

Bavilo mne Slobodné vinárstvo a jejich VRONSKI 2022, což je čistý Sauvignon blanc připravený semikarbonickou macerací a vyzrávaný v betonovém vajíčku, lahvovaný nečiřený a nefiltrovaný. Barva je tmavší matnější trochu opalizující žlutá. Čerstvá, svěží, trochu herbální vůně, něco žlutých peckovin. Suché, čisté, lehce svíravé, nějaká ta macerace je zřetelná, živé a energické, vyvážené, slušně dlouhé. Krásně pitelná zábavná záležitost, které bych s chutí doma vypil celou láhev. Bavilo velmi, cena někde v zóně 12-13€.

Další láhev pochází od Pivnica Brhlovce a jde o jejich taktéž aktuální mladé víno, Pesecká Leánka 2022 „Happiness“ (obec Žemberovce, vinohrad Modorik). Týden macerace v otevřené kádi kde i začala fermentace, ta doběhla po vylisování v nerezu a tam víno 11 měsíců zrálo, z toho pět s pravidelnou batonáží. V čiré lahvi vynikne výraznější tmavě žlutá naoranžovělá barva. Vůně je poměrně intenzivní a zabávná kombinace florálních tónů a bylinek, zralého peckového ovoce (broskve) s trochou pomerančové kůry a decentním dotykem těkavek, které tomu celému spíš než co jiného dodávají na vzletnosti. Suché, intenzivní, šťavnaté s fajn kyselinou, na pouhých sedm dní macerace docela výrazné třísloviny a svíravost ale není to nějak otravné. Celkem dobře postavené, žlutě ovocné, slušně dlouhé. Zábavná mladá veselá oranžáda, bavilo dost. Cenově zhruba 13€.

Vdechli jsme láhev Chardonnay brut sekt 2020 od Kasnyik Wine, čisté Chardonnay z relativně mladých bio výsadeb strekovské trati Kalvária druhotně kvašené v lahvi, bez dozáže ale s deklarovaným zbytkem 6.70 g/l, nakolik senzoricky se tam úplně neprojevuje. Každopádně veškerá fermentace je zde spontánní, i na druhotnou byla provedena moštem Chardonnay. Víno je pod korunkou, ale po nejméně roce zrání na kalech je odstřeleno. Tmavší, hlubší žlutá barva, fajn perlení středních bublinek. Velmi fajn vůně do žlutých malvic, citrusová a minerální linka. Poměrně intenzivní ale lehkonohé, živé, suché, šťavnaté, chuť kopíruje vůni, osvěžující veskrze sympatické bubliny. Zóna 17-18€.

V rámci snídaně / brunche jsem zkusil sklenku Summer Jam 2022 vinařství Adam Fabián, což by měl být čistý Rizling vlašský z bio vinohradu v obci Mužla, připravený v nerezu a bez síření, který šel do lahve ne úplně dokvašený a je to trochu pet nat. Perlení je ale spíše neznatelné a projev… prostě takový ten styl, co úplně nemusím. Je to celkem kalné a lehce nahnědlé, v projevu znatelná oxidace a různé druhy jablek a přezrálého ovoce, skutečně je to takový trochu „džem“ ale navinulý a na pomezí léta a podzimu. U podobných kousků je někdy těžké tipovat, zda je to čistě révové víno, koferment nebo nějaký cider, upřímně. Ale moc by mi to nechutnalo jako ani jedno z toho. Tady jsem se vkusem s vínem prostě nesešel :-) Cenově 12-13€.

Komentáře používají Disqus