čtvrtek 26. října 2023

Co v Bratislavě a láhev Empress

Vyrážím s dětmi do Bratislavy, v rámci projektu návštěv všech hlavních měst v okolních zemích. Pokud máte nějaké zásadní tipy, co jim určitě ukázat (a kde se stavit na jídlo a dobré pití), tak sem s nimi! :-) Snad tam objevím i pěkná slovenská vína, i když výprava po vinařstvích to úplně nebude. Teď jsem každopádně otevřel Empress 2016 od Pivnica Čajkov (web), čistou frankovku od vulkánu Sitno z viniční tratě Stará Hora na červeném ryolitu, jejich pohled na „Pinot Noir východu“ navíc z chladnějšího náročnějšího ročníku. Výsadby jsou relativně mladé, z roku 2009, a teprve na začátku toho co potenciálně mohou nabídnout. Ale už teď je to hodně fajn…

Vinice jsou vedené samozřejmě v ekologickém režimu, sběr ruční a tak. Fermentace a macerace v otevřených kádích s asi čtvrtinou celých nepomletých hroznů zhruba čtyři týdny za pravidelného ponořování matolinového klobouku, poté samotok do starších sudů kde na kalech víno leželo do května (resp. část až do listopadu) 2019. Pak bez filtrace, čiření a jen velmi mírně zasířené (15 mg/l) šlo do lahví, celkem 1750 sedmiček. A jaký to teda je? Kombinace peckovinové ovocnosti, tmavé třešně a švestky, a kořenitosti, k tomu výraznější efektní florální projev a lehká divokost. Suché, středně plné, šťavnaté s výraznější kyselinou ale vyvážené a Frankovku já takhle rád, ovocnost kopíruje vůni, svíravější ale třísloviny docela jemnozrnné a nijak vyloženě výrazné. Energické, zábavné, charakterní červené co skvěle drží v otevřené lahvi a dál se pozitivně vyvíjí a bude i v lahvi.

Komentáře používají Disqus