úterý 31. října 2023

Frankovka Slovensko vs. Rakousko, vyhrávám já!

Dnes to bude frankovka a začneme opět na Slovensku. A to lahví Rosenberg Frankovka 2018 z Vino Magula (web). Jsme v oblasti malokarpatské a Suché nad Parnou, na spraších na Růžové hoře a v bio certifikovaném vinohradu obhospodařovaném v souladu s biodynamickými principy. Po šesti týdnech spontánní fermentace a macerace na slupkách zrálo víno dva roky v kombinaci nových a použitých 225l dubových sudů a dále ještě rok a půl v lahvích než šlo na trh. Nečiřené, nefiltrované a zasířené až před lahvováním (celková jen 41 mg/l). A je to skvělé! V barvě poměrně tmavé, intenzivní. A takové i ve vůni, hlubší, s tmavší ovocností do švestek a lesních plodů, k tomu ale lehká divokost a pikantnosti, minerální linka a jemnější florální, bylinková a kořenité odbočky. A také z vůně jasné, že vás čeká více kyselin a šťavnatost. Ta se, ve středně plné a důrazné chuti, skutečně dostaví. Je to pěkně ovocné, živé, s jemnějším ale znatelným tříslem, opět spíše tmavší ovocnost, kořenitost, balanc. Skvělá, seriózní frankovka. Přístupná i teď, ale teprve na začátku své cesty. Dvacetieurová záležitost, k dispozici i u nás skrze Natural Wine Shop.

I když jsem se během bratislavského pobytu samozřejmě snažil pít především vína ze Slovenska, tak ve dvou případech selhal. V rámci pátečního světového dne Champagne jsem si jedny klasické bubliny dovolil. A ve fajn restauraci zase neodolal, ač nabídka i místních vín byla více než povedená, lahvi Blaufränkisch Amphore 2021 z burgenlandského Weingut Straka (web). Psal jsem tu o nich opakovaně, měl tu třeba report z degustace a naposledy se zmiňoval o jejich skvělém furmintu. Tohle je čistá frankovka z výše položených chladnějších poloh, na vulkanické půdě a zelené břidlici, z keřů ve věku okolo třiceti let v bio režimu. Kvasí a maceruje to spontánně v amforách a tam i zraje, lahvováno je do burgundské lahve pod šroubový uzávěr a bez úprav. Nijak tmavá rubínová rudá barva. Lehce funky přímočařeji spíše červeně ovocná aromatika, třešně a kyselé červené plody (rybíz) a k tomu fajn sladší kořenitá linka a lehce funky projev. Suché, čisté, šťavnaté, středně plné ale celkem lehkonohé a snadno pitelné, moc fajn kyseliny a energie, dobrá délka. Víno, co se dá chlastat, skvělé do gastra, ideál lehce podchladit ale vyloženě potřeba to není. Moc fajn kousek. Cenově 15-20€ zóna, v tomhle kontextu je předchozí víno o parník napřed komplexitou a vším, ale tohle je úplně jiný styl a užívám si taky moc. K nám Straku vozí b.wine, ale zrovna tohle myslím v sortimentu nemají.

Komentáře používají Disqus