pátek 25. listopadu 2022

Thomas Straka a jeho chutná bílá i červená

Minulý týden dorazil do Prahy Thomas Straka ze stejnojmenného burgenlandského Weingut Thomas Straka (web) a společně s dalším vinařstvím (o něm třeba jindy) z portfolia dovozce b.wine představil svou aktuální produkci. O podniku už jsem se tu rozepisoval a není toho příliš co bych mohl dodat. Snad jen, že nový provoz mají postaven v bývalé samoobsluze a ještě tam sem tam používají nákupní vozíky :-) Každopádně jsme ochutnali sedm vín a začali jejich letošními čerstvými bublinami. Ready Steady Go! Pet Nat 2022 je čistý Welschriesling z docela starých výsadeb na břidlici, kalně žlutý, velmi čerstvý, voňavý, do hruška a jablka a trochy citrusů s florální linkou. Suché, čisté, s moc fajn kyselinou a příjemným perlením, klasická nekomplikovaná ale poctivá a skvěle pitelná ukázka stylu, s lehkou nahořklostí citrusové kůry v závěru. Baví!

Stratos Weiss 2021 je viniční směs společně zpracovaných odrůd Welschriesling, Weissburgunder, Riesling a Gelber Muskateller, čistě v nerezu, bez úprav krom velmi nízkého zasíření do lahve. Lehce opalizující světlejší barva. Mladé, čerstvé, hlavně florální, trochu krémové, pikantně minerální. Suché, čisté, super kyseliny, květinovo-bylinkovo-sadovo ovocné, krémovost a mineralita, lehounká nasládlost, skvělá pitelnost. Na chlastací základ parádní.

Welschriesling Grünschiefer 2021 je ze starých výsadeb na zelené břidlici, nerez 6 měsíců a komplet kalech a pár dalších na jemných. Jako jediné víno je filtrován, protože v něm zůstalo asi 3 g/l cukru. Trochu zaprděně reduktivní na úvod, kouřovost, minerálně-florální a bylinkové. Suché, pikantnější, jen lehce zakulaceno cukrem, trocha zemitosti v závěru. Lehce rozhozené aktuálně, ale má to hodně co do sebe myslím, že se brzy urovná a bude velmi fajn.

Welschriesling Rechnitz 2020 je výběr z top poloh v obci, školeno rok a půl v sudech na kalech, z jejich pohledu „původní styl vlašáku“. V aromatice do žlutých malvic a zatím poměrně intenzivně dřevo, suché, čisté, pěkné kyseliny, přes výrazné dřevo docela lehkonohé, fajn délka. S tím bych si asi potřeboval hrát delší dobu ve velkém skle, aktuálně za mne dřevo dost dominovalo a tolik jsem si neužíval.

Stratos Mash 2021 je 90 % Welschriesling a 10 % Weissburgunder, sedm dní macerace a následně školení v sudech. Trochu opalizující, tmavší spíš žlutá barva. Herbální, trochu divočejší vůně. Suché, čisté, pěkné kyseliny, třísloviny spíš náznakově a jen lehká svíravost, opět herbálnost, fajn délka. Solidní, zábavný kousek.

Blaufränkisch Grünschiefer 2020 je jejich základní frankovka, s jen sedmi dny macerace a rokem zrání ve velkém starém sudu. Světlejší rubínová barva. Na úvod trochu reduktivní, červeně třešňově ovocné, svěží a tak nějak mile přímočaře fajn. Suché, čisté, lehčí, svěží červeně ovocné, lehce třísloviny a jemná svíravost. Chlastací, ideální lehce nachlazené, víc než zábavné pití. Baví velmi.

Blaufränkisch Ried Prantner 2018 Eisenberg Reserve je, společně s tratí Rosengarten, jejich top červené. Z padesátiletých vinic na břidlici, školeno delší dobu v dubových sudech. Tmavší v barvě a výraznější, hlubší aromatika, do tmavších peckovin, trochu divokosti a živočišnosti a linka dřeva, otevřenější. Suché, čisté, s pěknou kyselinou a výraznějšími tříslovinami, poměrně koncentrované, delší, opět s kombinací tmavší ovocnosti a živočišnosti. Serióznější kousek. Ale tak nějak se přiznám, že k tomu základu jsem se vrátil raději :-) Doma bych si užíval oboje.

Komentáře používají Disqus