pondělí 14. listopadu 2022

Svatomartinské v akci, navrhněte top 12 vín ČR, děla proti krupobití a alkohol stoupá

Minulý pátek dorazilo Svatomartinské. Přes jakékoliv výtky, které k tomuhle typu vín mohu mít, mi přišlo jako relativně užitečný nástroj, jak rychle po sklizni prodat první víno a trochu vylepšit cashflow. A je to víno očividně populární, letošní ročník byl rekordní a na trh podle všeho mohlo jít až 2,35 milionů lahví, celkem 304 vín od 74 vinařů a vinařských firem. Upřímně mne potom, dvojnásob v kontextu inflace posledního roku a všeobecného zdražování, překvapuje pohled na regál v supermarketu. Svatomartinská vína, která by měla mizet jak mávnutím kouzelného proutku, nabízená v akci a už od 64,90 Kč za láhev. Nevím, je to nějak smutné. Nezastírám, že z mého pohledu tahle uspěchaná mladá vína často ani kvalit běžné tříeurové zahraniční produkce nedosahují, přesto podobná nabídka přímo o svatomartinském víkendu působí nepatřičně. Chápal bych možná tak výprodej zbytků někdy v prosinci, ale tohle? Váš pohled?

Sestavuji pro prosincové číslo jednoho časopisu tipy na 12 vín z Čech a Moravy. Různé kategorie a styly, ty nejlepší a nejzajímavější kousky co tu máme a jsou stále ještě dostupné na trhu. Mám celkem jasnou představu, co (resp. koho z producentů) bych tam rád viděl. Ale moc rád uslyším vaše názory! Co za víno by v podobném přehledu určitě nemělo chybět? Už jsem se ptal na sociálních sítích a tipy se množí, ale třeba někdo čte jen články a na ostatních místech se „nepotkáváme“ :-)

Do pravidelných pondělních newsletterů (přihlášení zde) vždy dávám, krom přehledu článků z minulého týdne a tipů na degustace různě po republice (tipy na mimopražské ocením!), nějakou tu zajímavou fotku, statistiku a podobné věci. Jsou to záležitosti jako dva kousky níže, které se často pak na blogu ani neobjeví. Pokud vás podobné věci číst baví, přihlaste se a každé pondělí nějakou drobnost dostanete :-)

Děla proti krupobití jsou stále trochu sporné téma, byť třeba v Burgundsku dnes jejich moderních variant (na bázi rozptylování částeček jodidu stříbrného do mraků) najdete spoustu. Přitom nejde o nějakou novinku posledních let! Na fotografii níže můžete vidět instalaci v Chambolle-Musigny z roku 1905, ale už v roce 1903 si hned dvě děla pořídili pro Gevrey-Chambertin a najít je bylo možno i v Clos Vougeot, Morey-Saint-Denis a na dalších místech. I přes obtížné ovládání, nákladnost vlastního provozu i pečlivého monitorování počasí, pokračoval zájem o tyto stroje až někdy do padesátých let. Zařízení fungovalo na bázi výbuchů (zapalováním směsi acetylenu a kyslíku v dolní komoře „trubky“) v několikavteřinovém intervalu vytvářejících rázové vlny, jejichž cílem bylo narušit tvorbu krup v mracích. Účinnost byla ale, mírně řečeno, sporná. Ve francouzských vinařských oblastech se před blížící bouřkou také tradičně zvonilo na kostelní zvony. Efekt na tvorbu krup je podle všeho dost srovnatelný…

Níže najdete poměrně zajímavý graf týkající se exportu amerických vín, konkrétně objem v milionech dolarů a srovnání podílu vín s více než 14 % alkoholu s těmi méně alkoholickými. Až někdy do 2003/2004 byl podíl vín s 14+ alkoholu okolo tří procent, poté ale začal dramaticky růst a aktuálně představuje třetinu veškerého exportu.

Komentáře používají Disqus