středa 4. října 2023

4x červený Gravettien od vinařství Nepraš

Před nějakou dobou jsem měl doma degustační sadu vín z Vinařství NEPRAŠ & Co. (web), zatím jsem se ale zmiňoval jen o bublinách. Z kolekce mne ovšem dost zaujala také vína červená řady Gravettien z ročníku 2017. Všechna pochází z pavlovské trati Sahara alias Ober Hertalzberge, z bio certifikovaných vlastních hroznů odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon sklizených někde k horní hranici cukernatosti odpovídající výběru z hroznů (vína jsou ale deklarována jako zemská). Po docela dlouhé maceraci, 2+ měsíce, vína leží až dva roky ve velkých 1200l dubových sudech a následně ještě zrají v malých 225l soudcích. Lahvována jsou s jen malým zasířením a bez filtrace.

Cuvée Ročníky je výjimkou z výše řečeného, ročník 2017 v něm tvoří 70 % a zbylou část pak 10 % ročníku 2016 a 20 % ročníku 2018, jde o směs obou odrůd a lahvováno bylo červenci 2021. Již zřetelně uleželejší, pocitově trochu „chladnější“, nazrálejší červená ovocnost, staré vlhké dřevo, ze všech vzorků nejvýraznější kořenitost. Suché, čisté, šťavnaté, s dobrou délkou, vyvážené, příjemné zajímavé pití.

Merlot Sélection 2017 (lahvováno únor 2022) je ze všech vín asi nejmohutnější, s výraznější sladce ovocnou vůní červených až tmavších plodů (švestka) se znatelnějším projevem dřeva do vanilky, trochu sklepní „zeleninová“ linka a vínu svědčí prodýchání, středně plné až plnější a důrazně sladce ovocné, ale s jistou lehkostí a snadnou pitelností, dobré kyseliny a fajn délka. Cabernet Sauvignon Sélection 2017 (lahvováno únor 2022) má opět docela výraznou, sladce ovocnou aromatiku, spíše tmavé ovoce a černý rybíz. Dobře zakomponované dřevo a opět lehce sklepní linka. Suché, čisté, výrazné, středně plné až plnější, se sladce ovocnou chutí, trochá výraznějším ale jemnozrnným tříslem, pěknou kyselinou, delší teplejší dozvuk. Grande Cuvée 2017 je spojením obou dvou odrůd a zrálo v sudech až do února 2023. Oproti samostatným odrůdám působí o něco lehčím elegantnějším dojmem, s ovocností do švestky a černého rybízu, sušené fíky, dřevo výraznější ale dobře integrované. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté a pěkně ovocné, vyvážené, fajn koncentrace a délka. Čistě udělané, serióznější červené.

Jsou to veskrze povedená domácí červená, která se rozhodně nemusí za nic stydět. Samozřejmě při cenové kategorii okolo 20€ se, vzhledem k odrůdám rozhodně, nabízí srovnávání s Bordeaux. Kde i při těchto cenách dnes snadno najdete bio hrozny, velké i malé sudy či amfory a tak. A vína jak znatelně lepší tak myslím i srovnatelná nebo slabší. Ale tohle je domácí, své a dost fajn a s chutí bych si láhev dal. Přiznám se že vlastně raději, než ryzlinky Maidenstein ročníku 2021, která na Moravu tak nějak patří asi víc než Cabernet, ale přes bio hrozny a zrání ve velkých doppelstuck sudech a celkově prostě „všechno správně“ mi ta jejich stylistika nějak nesedla a bylo to na mne nějak moc oblé a… prostě vzrušení se nekonalo :-) Na druhou stranu asi o hodně víc sednou těm, které naopak svou přísností děsí někteří moji němečtí oblíbenci :-)

Komentáře používají Disqus