pondělí 2. října 2023

Čínské zpronevěry, neetické DRC, Cardbordeaux, nový ředitel italských legend…

Představte si, že dostanete státní dotaci ve výši 32 milionů eur (více než tři čtvrtě miliardy korun) na digitální transformaci ve své skupině firem a místo toho je utratíte za… víno. Teda přesněji za 25+ různých podniků v Bordeaux. Tak za přesně tohle aktuálně stojí před soudem jistý Qu Naijie z Haichang Group, tyhle obrovské peníze zpronevěřil především za různá château a vinice v Libournais. Podnikatel, který v mezičase ve své domovské provincii začal pořádat vinný festival a v Bordeaux se stal členem bratrstva La Commanderie du Bontemps, jako bonus k tomuhle ještě použil falešné směnky na prodej vinic, aby získal další půjčku ve výši 30 milionů eur od lucemburské pobočky Industrial and Commercial Bank of China. Když už, tak pořádně! Přitom že je něco špatně se vědělo a řešilo už někdy od roku 2014 a ještě nedávno skupina dále investovala…

To takhle sbíráte vína a pak vás přepadne pocit, že vykalit flašku Domaine de la Romanée Conti za více než deset tisíc dolarů je tak nějak… neetické. A že je to furt jen glorifikovaná zkvašená hroznová šťáva, jejíž cena se naprosto vymkla kontrole, a ty prachy se určitě dají využít lépe. Tak dáte sbírku drahých vín (celkem asi 5000 kousků) do aukce, v případě DRC jde o nějakých 267 flašek a největší kolekce jaká byla v Austrálii v prodeji. Makléř Danny Younis ale vína prý sbírá i nadále, jen o dost skromnější kousky. Nejlepší poměr ceny a kvality prý podle něj mají ryzlinky do 50 australských dolarů (aka 750 Kč) z Clare Valley v Jižní Austrálii a samozřejmě ty z Německa.

Už se ví, kdo bude novým provozním ředitelem dvou italských legend, vinařství Masseto a Ornellaia. Korunní klenoty rodiny Frescobaldi povede Marco Balsimelli. Enologii a vinohradnictví studoval ve Florencii a pak se přesunul do Bordeaux, kde absolvoval Faculté d'Oenologie. Jako konzultant pracoval s Ericem Boissenotem, za víno byl donedávna zodpovědný v Château Gruaud Larose. Teď ještě najít pro vinařství Ornellaia sklepmistra, ten jim také teď chybí :-)

Cabernetu Sauvignon v bag-in-boxu přezdíváme „krabernet“. Při návštěvě Francie zase dostala královna Camilla „Cardbordeaux“, červené Bordeaux v novém lehkém obalu tvořeném z 94 % z recyklovaného kartonu. Na statním banketu ve Versailles pil královský pár magnumky Pol Roger Sir Winston Churchill 2013 a double magnum Château Mouton Rothschild 2004 a pak si udělali výlet do Château Smith Haut Lafitte, ale do zpráv se dostal i „krabičák“ :-) Frugal Bottle (web) váží jen 82 gramů a běžné víno by v ní mělo bez problému vydržet nejméně rok, spíš déle. V podstatě jde opět o bag-in-box, jen známějšího tvaru a objemu a s plastovým šroubovým uzávěrem. A možností snadného potisku kompletní lahve. Inu… proč ne!

Je hezké číst z Ukrajiny i zprávy jako report o letošním vinobraní, ač s raketami nad hlavami. Spousta lidí se vlastně teprve nedávno dozvěděla o tom, že i víno tam dělají, a od počátku války poměrně výrazně stoupl jeho export do zahraničí.

Komentáře používají Disqus