úterý 26. září 2023

Víno v plechovce je…

Čas strávený s vínem je plný rituálů, očekávání a zdánlivě neměnných tradic. Typické „plop“ při vytažení zátky z lahve z nepochopitelného důvodu neprovází kroucení hlavou nad tím, že ještě v 21. století a se vším technologickým pokrokem stále používáme kus kůry ze stromu. S jistým trápením jsme přijali zaskřípění šroubového uzávěru a vzali ho na milost i u seriózních a drahých vín. U nás hlavně pod tlakem oblíbených svěžích rakouských veltlínů či německých ryzlinků a samozřejmě všude dostupné australské produkce. Lupnutí otevírané plechovky ovšem stále nedokážeme vydýchat. Pro mnohé je natolik vzdálené představě vhodného obalu pro víno coby kulturního nápoje, že by snad dali přednost starobylé řecké amfoře…

Sepisoval jsem takhle nedávno o plechovkách článek do přílohy hospodářek a rozpovídal se o tom, jak jsou v nich čím dál zajímavější vína, o lepších technických řešeních plechovek (rozuměj už v tom víno není za půl roku tak nějak divné), ekologických aspektech plechovek versus lahví, benefitech menších balení, výhodách při chlazení... Vyznívalo to celé docela pozitivně a já se tak nějak musel usmívat, když vzpomínal na doby dávno minulé, kdy mi víno v plechovce přišlo jako něco odporného a vyloženě neakceptovatelného. A zároveň přemýšlel, kdy naposledy jsem si plechovkové víno dobrovolně dal a proč (odpověď zní, že ve vlaku ČD a šlo o dost podprůměrné nasládlé frizzante od Víno Hruška a bylo to čistě z „vědeckých důvodů“). O víkendu jsem otevřel s přáteli další plechovku, dárek v podobě Alma House Wine 2021. Což je moravské bílé z produkce Plenéru, živá florální záležitost s fakt výraznými kyselinami vhodná na probrání z únavy v průběhu večera :-) A říkal si, jak to asi mají s plechovkami čtenáři Jižního svahu. A tak se ptám!

Co vy a víno v plechovce? Jen přes vaši mrtvolu, nebo si dovedete představit příležitost, při které by dávalo smysl? Tipy na zajímavá vína v plechovce? Jste vinař a sami uvažujete o tom, že byste do plechovek něco dali? A nebo, když ještě jednou napíšu slovní spojení víno a plechovka, už sem nikdy nic číst nepřijdete?

Komentáře používají Disqus