středa 20. září 2023

Hubert Trimbach, původ odrůd a otrava v baru

Nějak se to v poslední době hromadí… ve věku 85 let zemřel Hubert Trimbach, který byl ve vinařství od šedesátých let zodpovědný za prodej a marketing. Veselý a přátelský Hubert cestoval po světě a otevíral dveře špičkovým vínům, které připravoval jeho uzavřenější bratr Bernard. Měl blízko k pár špičkovým alsaským šéfkuchařům, kteří odešli do USA (za všechny Jean-Georges Vongerichten), a i díky jejich podpoře dokázal suchou a charakterní produkci vinařství Trimbach prosadit ve špičkové gastronomii všude po světě. Za spolupráce dua Bernard a Hubert, 11 generace rodiny, se vinařství vyšvihlo do pozice jedné z absolutních alsaských špiček, nejen díky nádhernému ryzlinku Cuvée Frédéric Émile a potažmo vyloženě legendárnímu Riesling Clos Sainte Hune. Dnes vinařství řídí již generace dvanáctá a zapojuje se třináctá. Tomu říkám tradice! O víkendu jsem se s přáteli chystal tři jejich vína otevřít, najednou z toho bude ochutnávka trochu smuteční…

Podle rozsáhlé studie, viz informace v Scientific American, vědci konečně odhalili původ vína a pěstování vinné révy. Tedy… jak se to vezme. Studie Yunnan Agricultural University zapojila velkou mezinárodní skupinu výzkumníků, kteří analyzovali 2503 vzorků révy domestikovaných stolních a vinných odrůd a 1022 vzorků révy divoké. „Genetické údaje naznačují, že před 400 000 a 300 000 lety se na západním a středním euroasijském kontinentu přirozeně vyskytovaly hrozny. Zhruba před 200 000 lety chladné a suché klima doby ledové pomalu vyhubilo vinnou révu v centrální oblasti Středozemního moře a rozdělilo tak místo výskytu vinné révy na dvě izolované oblasti: jednu na západ od moře (dnešní Portugalsko, Španělsko a Francie) a druhou na východ (zhruba Izrael, Sýrie, Turecko a Gruzie). Zhruba před 56 000 lety se východní oblast opět rozdělila na menší izolované oblasti: Kavkaz (Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán) a západní Asii (Izrael, Jordánsko a Irák).„ Studie dále uvádí, že „lidé v západní Asii domestikovali stolní hrozny přibližně před 11 000 lety. Jiní lidé na Kavkaze domestikovali vinnou révu přibližně ve stejné době – i když vinařství pravděpodobně ovládli až za dalších 2 000 nebo 3 000 let.“ Studie ale zároveň tvrdí, že je „prakticky nemožné“ vystopovat současné odrůdy révy vinné zpět do konkrétních oblastí či zemí, nebo dokonce jen do západní Asie či na Kavkaz, kde byly původně domestikovány. Jako důvod nemožnosti najít evoluční řetězec uvádí, že pěstitelé vinné révy křížili stolní a vinné odrůdy, domestikovanou a divokou révu a také zpětně křížili potomky s rodiči. Jakmile pak vznikla nějaké povedenější réva, tak tu původní zlikvidovali. Každopádně zajímavé čtení.

Pokud náhodou někdo z vás byl mezi 4. a 10. září v Bordeaux, zastavil se na skleničku a něco k snědku v Tchin Tchin Wine Bar a teď na sobě pozoruje únavu, slabost a závratě, to vše případně následované už i rozmazaným viděním, suchem v ústech a potížemi s polykáním a mluvením, pak by měl hned vyhledat lékaře. Na vině otravy, která již stála život jednu osobu a několik dalších je v nemocnici na jednotkách intenzivní péče, nebylo tamní naturální víno, ale podle všeho domácí naložené sardinky, ve kterých se rozvinul smrtící botulotoxin.

Komentáře používají Disqus