čtvrtek 14. září 2023

Nádherný štýrský Sauvignon a Morillon od Weingut Lackner-Tinnacher

Otevřel jsem si takhle Sauvignon blanc, a že to nedělám – nakolik jde o jednu z nejdůležitějších světových odrůd –zrovna často. Štýrský byl. A skvělý. A při té příležitosti si vzpomněl, že jsem se o tomhle vinařství zatím na blogu vůbec nezmiňoval, tak dobrá příležitost napravit. Weingut Lackner-Tinnacher (web), Südsteiermark a obec Gamlitz, podnik situovaný uprostřed jedněch z nejlepších vinic oblasti. Opět žádný „objev“, bohužel, u Gault & Millau i Falstaffu mají plné hodnocení. Což mne vlastně trochu překvapuje, protože jejich styl mi přijde docela idiosynkratický. Podnik s historií od roku 1770 vede už deset let mladá Katharina Tinnacher (které se na studiích věnovala tématu interakce vinné révy, půdy a klimatu) a posunula jej k bio certifikaci ve vinicích, ale čistěji jeli už dříve.

Aktuálně obhospodařují zhruba 28 hektarů vinic v nadmořské výšce 360 až 500 metrů, lokalita hlavně Gamlitz a Kitzeck-Sausal a okolí, a krom vína z nich připravují i pálenky a od včel med. Vína dělají jen z vlastních vinic. Odrůdově u nich samozřejmě dominuje Sauvignon Blanc, ale mají i dost vyhlášený Morillon aka Chardonnay, Weiß i Grauburgunder a nějaký ten Welschriesling, Gelber Muskateller a Traminer. Ve sklepě jedou úplně normálně. Hrozny většinou krátce macerují, maximálně den, a po sedimentaci kalů kvasí buď v nerezu nebo častěji ve velkých dřevěných sudech, 1000 až 2500 litrů. Spontánně, samozřejmě. A ve stejných nádobách i vína na kalech zrají. Nic neobvyklého, ale… když to člověk dá vedle jiných ve Štýrsku top hodnocených „normálních“ producentů (Tement, Erwin Sabathi, Neumeister, Sattlerhof, Wohlmuth, Skoff a další, neřeším špičkové naturálno jako Muster), tak ta vína jsou prostě jiná a s fakt odlišným charakterem.

Láhev, kterou jsem teď otevíral, byl Sauvignon Blanc Kitzeck-Sausal 2021 (Südsteiermark DAC), tedy čistě víno z vinic okolo jedné z nejchladnějších částí oblasti. Fermentace v kombinaci nerezu (primárně) a velkých sudů a tam také 10 měsíců na jemných kalech. Láhev uzavřená skleněným VinoLokem. Světlejší lehce slámová barva. Ve vůni na úvod reduktivní, postupně lahce až jakoby macerovaně-bylinně-florální, se vzduchem čím dál víc angrešt a citrusy, pomelo a kůra, lehce evokuje ve vůni hořkost. Suché, čisté, chladnější, s výbornou kyselinou, strukturované, lehce zemité, svěží, citrusové a minerální, docela dlouhé, živé a energické, s lehkou svíravostí v závěru. Strašně zajímavé, volá po dalších doušcích a „upřesňování“. Baví hodně, ale vlastně ve mně úplně nevyvolává pocit „jééé, skvělý Sauvignon“, odrůda je tam jen jako nosič jiných věcí.

>Tohle víno mne hodně zaujalo, určitě v poměru k ceně, už na ochutnávce dovozce Der Weinschmecker letos v lednu. Chutnala se ale další vína od producenta, podělím se o poznámku, byť takhle po tři čtvrtě roce se už vína určitě posunula. Sauvignon Blanc Gamlitz 2021 působil oproti Kitzeck-Sausal o něco divočeji a naturálněji, kořenitěji. Sauvignon Blanc Ried Flamberg 2020 (špičková poloha na vápenci) byl plnější, koncentrovanější, strukturovaný, slaný, dlouhý. Velké bílé na začátku cesty. Sauvignon Blanc Ried Welles 2020 (jejich asi top poloha, nejvyšší nadmořská výška s větším podílem pískovce a štěrku) bylo víno složitější, s trochu exotičtější ovocnou aromatikou a minerálními a florálními tóny, suché, strukturované, intenzivní, bohaté, dlouhé… a zároveň docela těžko uchopitelné. Takové to víno, na které bych chtěl velkou sklenici a celý večer nebo dva. Čas, prostor a klidnou hlavu, sám :-) Falstaff tomu dal 97 bodů, u nich to hodnotitel pochopil snadno a hned. Praxe! Morillon Ried Eckberg 2021 je z polohy s vápenitými slíny a jílem nad tím, kde se jim dobře daří dělat právě burgundské odrůdy. Tahle šardonka je suchá, výrazná, žlutě ovocná směrem hruška se zajímavými jemnějšími odbočkami, trochu kouřové. Suchá, vyvážená, šťavnaté se skvělou kyselinou, vyvážená, delší. Moc pěkná. Jen… ty sovoše mi sedí víc. Morillon Flamberg 2020 působil překvapivě čerstvě, intenzivně a s lehce herbální „sauvignonovou“ linkou (kterou ty jejich sovoše naopak zrovna nemají). Expresivní, chladněji ovocné, trochu kořenité, krásně strukturované, minerálně slané, komplexní, dlouhé… krásné bílé opět na počátku cesty.

Komentáře používají Disqus