úterý 12. září 2023

Tři velmi chutná Côtes du Rhône

Vyrazil jsem nedávno do Vinného sklepa Újezd 19 na další z řady degustací od Rhona.cz, tentokrát s jednoduchým a úzkým zaměřením. Od producentů, které aktuálně dováží, představili jejich obvykle základní vína, chutnala se „prostá“ červená Côtes du Rhône z jihu. A navíc pouze směsi, jednoodrůdová vína se tentokrát neúčastnila. Z podstatné části šlo navíc o produkci z rukou vinařek :-) CdR od dobrých producentů bývají často vína s hodně zajímavým poměrem kvality a ceny, někdy jde o krásné přístupnější sourozence slavných apelací jako Châteauneuf-du-Pape, Gigondas či Vacqueyras. Z jedenácti představených vín v podstatě nebylo vyloženě slabých vzorků, já se ale dneska mrknu na tři vína, která mne z různých důvodů zaujala nejvíce. Pravda jsou mezi nimi i jedno z těch nejdražších představených, ale nejen to! :-)

Zaujalo mne Côtes du Rhône Rouge 2019 z Domaine du Grand Belly rodiny Bourret (spadající pod Les Vignerons du Castelas, web), víno z 30+ let starých keřů okolo kopce Grand Belly u Rochefort du Gard, z vinic vedených v certifikovaném bio režimu (resp. v ročníku 2019 bylo ještě v přechodném režimu). Odrůdově hlavně Syrah a Grenache noir a k tomu trochu Mourvèdre, měsíční macerace, školení čistě v betonu, lahvováno nesířené. Spíše třešňová červená barva. Čerstvější, svěží, energická a trochu divočejší vůně, peckovinové a kořenitě-bylinková „směs na smetanovou omáčku na divočinu“. Suché, středně plné až plnější, červeně ovocné a kořenité, se spíše uhlazeným tříslem, vyvážené a bezvadně pitelné. Nic složitého, ale veskrze zábavné! 285 Kč po lahvi je solidní cena.

Dost se mi líbilo Côtes du Rhône Villages Rouge 2020 z Domaine l'Abbé Dîne. Tenhle rodinný podnik sice v Courthézonu a okolí pěstuje hrozny už 130+ let, ale sami začali víno dělat teprve nedávno. Do té doby hrozno končilo u spřátelených producentů v oblasti a místním družstvu. Celkem vlastní 18 hektarů, z toho 4 ha v rámci Châteauneuf-du-Pape. Na pomoc s vinicemi i vínem si vinařka Nathalie Reynaud přizvala nedávno zesnulého Philippa Cambie. Takže nepřekvapí, že víno je dominantně Grenache a vinice vedené v ekologickém režimu, navíc k šedesáti letům staré, na písčitých půdách a s oblázky na povrchu. Necelou pětinu vína tvoří Syrah a je tam i kapka Mourvèdre. Výrazně, expresivnější sladší vůně spojující zralé červené i tmavší peckoviny, hodně efektní, se sladší kořenitou linkou. Suché, silné, plné, třešňově ovocné, teplejší ale nijak utahané, vyvážené, dlouhé, s jemnějšími tříslovinami a pěknou kořenitostí. S jasným wow efektem, líbivé v pozitivním smyslu. Cena 335 Kč.

No a na závěr Domaine Raymond Usseglio, před nějakou dobou jsem se tu rozepisoval jak o nich tak o jejich špičkových Châteauneuf-du-Pape, a Côtes du Rhône Rouge „Les Claux“ 2020. Demeter certifikovaná biodynamika, odrůdově hlavně Grenache a pak po 20 % Syrah a Mourvèdre. Jde o jedinou polohu, parcelu Claux na pravé pravém břehu Rhôny naproti Châteauneuf a na hranic apelace Lirac, s keři starými k 60 letům. I tohle víno je poměrně voňavé a expresivní, silnější a výrazné, se zralými spíše už tmavšími plody, linkou dřeva, bohatší, masité. Plné, suché, bohaté a strukturované, s výraznou zralou tmavší ovocností, s jemnozrnným tříslem, skvělé kyseliny, délka, potenciál dalšího zrání… tohle je fantastické. Cena již 480 Kč, ale ten kvalitativní skok je tady vidět hodně.

Komentáře používají Disqus