čtvrtek 7. září 2023

2x Petit Albet a další bubliny od Albet i Noya

Srovnávačka dvou lahví téměř stejného vína, jen s drobnou úpravou – filtrace X bez, o něco déle v sudu, méně siřičitanů, odlišný uzávěr pro zrání a mnoho dalšího – je vždycky hodně zajímavá zkušenost. A skvělý způsob, jak u vína udržet větší pozornost a na degustacích vzbudit zájem. A taky ukázat, jak snadno se necháme ovlivnit, jak je důležité už od dvou pořadí vzorků a tak okolo. Do rukou se mi teď dostalo, od dovozce Bio Sueño, základní šumivé víno od katalánského vinařství Albet i Noya (web, viz i článek k jejich top bublinám), jejich Clàssic Penedès Petit Albet 2021, ve variantě Brut a Brut Nature. Liší se nějakými sedmi gramy dozáže a (bohužel, srovnání není perfektní!) datem odstřelu kalů, Brut Nature je odstřelen v březnu 2023 a Brut až v červnu. Jinak tedy bio(dynamicky) vedené vinice na jílovo-vápenitých polohách a odrůdově klasické kombo Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Ruční sběr hroznů, fermentace v nerezu za řízené nižší teploty, klasická druhotná fermentace v lahvi.

Brut má žlutou citronovou barvu a fajn vytrvalé perlení menších až středních bublinek. Aromatika klasická kombinace sušených květin, bylinek, jablka a bílého ovoce. V chuti působí vyváženě, dozáž decentní, s dobrou kyselinou, opět bílé ovocné a florální, s dobrou délkou, slušně udělané přímější sympatické bubliny. Brut Nature na první dojem působí sevřeněji a méně ovocně, stále bylinkově-florální ale jako by jednu vrstvu postrádalo. V chuti tvrdší, pěkná kyselina, bílé ovoce a v závěru o něco více sušeně-bylinkovo-lehce nahořklé ale lákající k dalším douškům, slušně dlouhé. Ale zároveň s o něco zajímavější strukturou. Když si ta vína dáte v opačném pořadí, tak Brut působí nasládle a o tolik měkčeji, až to člověka zaráží. Přesto bych tak nějak nejvíc bral vůni Brut a chuť Brut Nature :-)

Před nějakou dobou jsem otevíral i jejich střední třídu, Albet i Noya Brut „21“ 2018 a rovnou v lahvi magnum. Což je spojení rovným dílem odrůd Chardonnay a Parellada z vinic Cafeter a Pau Baqués v Muntanyes d'Ordal, fermentace v nerezu (mají i verzi v dubových sudech) a pak 2+ roky na jemných kalech v lahvi, v případě magnumek déle a zde odstřel v dubnu 2022. Výraznější florálně-bylinkové aroma, sušené, s krémovostí a směrem žluté ovoce, toastová linka. Suché, čisté, o něco plnější než základy, s pěknou kyselinou a krémovo-ovocně-bylinkovo-toastovým projevem. Slušně dlouhé. Tohle je moc pěkné!

Komentáře používají Disqus