středa 6. září 2023

Skvělý Riesling a pár otázek na vás

Letní počasí je zpět, Riesling! O Weingut K.F. Groebe (web, dováží CCVino) z Rheinhessen už jsem se tu rozepisoval, jak obecně o vinařství a sérii jejich vín tak v souvislosti s jedním zajímavým ryzlinkem z jejich produkce. Při letošní návštěvě vinařské oblasti nebyla návštěva u nich bohužel v plánu, i když jsem při nečekané trošce času navíc alespoň zkusil zazvonit, že bych koupil pár lahví a s ostatními jsme si je večer přechutnali. Bohužel se nezadařilo, snad vyjde někdy příště pořádná návštěva! Každopádně teď jsem pil jejich Riesling Westhofener 2020 trocken, tedy čistý rýňák čistě z vinic v obci z nejvyhlášenějších. Dříve VDP.Ortswein, teď už značeno jako VPD.Aus Ersten Lagen, ony totiž hrozny pocházejí z naprosto špičkových tratí Kirchspiel a Aulerde. Víno je školeno ve velkých neutrálních dubových sudech. Láhev těžší pistole, kovová záklopka a celokorek. Již lehce nazrávající do komplexity, kouřové, výrazně minerální a s lehce „pikantnější kozí sýr“ linkou v kombinaci s citrusovou a lehce exotickou ovocností. I přes jen 12.5 % působící trochu plnější koncentrovanějším dojmem, s uhlazenější vyzrálou žlutou a citrusovou ovocností, s krásnými kyselinami ale ne ostré, strukturované, delší… skvělý, klasický suchý Riesling se vším všudy!

Ryzlinků není nikdy dost! Na fotku tohohle na Instagramu jsem sice dostal komentář „ty a furt ty VDP ryzlinky“, ale tím si radost kazit nenechám. A vím, že mne sleduje dost dalších nadšenců do odrůdy. Dokázali byste dát dohromady, za poslední rok třeba, top vína téhle odrůdy v pěti níže uvedených kategoriích, nebo alespoň některých z nich? Podělíte se v komentářích?

  1. Nejlepší Riesling. Prostě top co jste pili / chutnali. Nezávisle na původu, věku, ceně a dostupnosti.
  2. Nejlepší kousek v poměru k ceně
  3. Nejzajímavější Riesling, láhev co vás vyloženě překvapila
  4. Top Ryzlink mimo Německo
  5. Nejlepší Ryzlink z ČR

Těším se na vaše tipy! A samozřejmě se podělím i o ty svoje, i když pro pravidelné čtenáře blogu nebudou nijak překvapivé.

Komentáře používají Disqus