úterý 5. září 2023

Nejen Riesling od Bassermann-Jordan

Zajímavých německých producentů na našem trhu přibývá, naposledy se mi díky Best Wines Distribution dostala do rukou tři vína od Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan (web), bio producenta oblasti Pfalz, člena VDP a vinařství s naprosto nepřehlédnutelnými vinětami. Které mi přijdou zároveň úžasné i strašné, zkusmo jsem dal anketu ve stories na Instagramu a líbí vyhrálo se 2/3 hlasů. Takže asi dobrý! Není to žádný nováček a „objev“, jak Eichelmann tak Falstaff a především Gault Millau je staví fakt vysoko, disponují ubytováním a dvouhvězdičkovou mišelinskou restaurací. Rodina Jordan je s oblastí Pfalz hluboce spjata a má v ní obrovskou tradici, první vinice zde zakoupil Pierre Jordan již v roce 1718, o 65 let později Johann-Peter Jordan vybudoval vinařství v Deidesheimu, tam najdete i muzeum starých vín (jde až do roku 1811). Na počátku 19. století byli jedněmi z prvních vinařů v oblasti, kteří vysazovali do vinic jednotlivě specifické odrůdy a také vinifikovali vinice separátně. V roce 1848 zemřel Andreas Jordan, nezanechal závěť a nemalý majetek rodiny byl rozdělen mezi tři jeho děti. Z čehož vznikla do dnešních dnů významná vinařství – Jordan, Buhl a Deinhard (dnes von Winning). Příjmení Bassermann se přidává v roce 1883, kdy podnik přebral Jordanův zeť. Zásadní postavou byl Ludwig Bassermann-Jordan, v roce 1910 se stal jedním za zakládajících členů sdružení Verband Deutscher Naturweinversteigerer, ze kterého vzešlo dnešní VDP. V roce 1995 zemřel poslední mužský člen rodu a rodina se rozhodla vinařství prodat, dnes jej vlastní rodina Niederberger, ale jméno zachovala. Celkem vtipné je, že postupně svým způsobem „napravili“ rozdělení z roku 1848, Niederbergerovi totiž vlastní i vinařství Reichsrat von Buhl a von Winning :-) Tolik k historii, při pohledu na ty viněty jsem prostě měl potřebu se o ní zmínit :-)

Pokud někde vinaříte přes 300 let, je celkem pravděpodobné, že budete mít nějaké ty pěkné viniční trati. Zde mají výsadby na nejméně deseti Grosse Lage a několika dalších Erste Lage, především okolo obcí Forst, Deidesheim a Ruppertsberg. Celkem pracují na zhruba 49 hektarech, certifikovaně bio jsou od roku 2014 a praktikují biodynamické postupy. Vinicím a jejich produkci jasně dominuje Riesling s 85 % výsadeb, který následují odrůdy burgundské (Weiss, Grau & Spätburgunder a Chardonnay) a v malé míře i Scheurebe, Gewürztraminer, Muskateller, Sauvignon Blanc, Roter Riesling či Merlot. Sklepmistrem je velmi šikovný Dominik Leyrer, milovník šampaňského a vinař, který si umí užít i velmi divoká naturální vína, ale v Bassermann-Jordan – ač jsou bio a jedou čistě – je styl vín spíše krystalicky čistý a precizní, odboček jinam mají jen pár a občas. Preferují dlouhou spontánní fermentaci a ležení na kalech ve velkých dřevěných sudech, ale (nejen pro základní mladé ryzlinky) si i nerez dovolí. A v rozsáhlých historických sklepních prostorech tak stále najdete vše, co se tam v průběhu dekád/staletí nahromadilo – velké i malé sudy, nerezy a sem tam i nějakou tu amforu.

Ruppertsberg Riesling 2021 trocken pochází čistě z Erste Lage Reiterpfad, ale deklarováno je jako víno vesnické (VDP.Ortswein). Připraveno čistě v nerezu na jemných kalech, lahvováno do pistole pod šroub. Světlá barva. Čerstvá, svěží aromatika, citrusová směrem do grepu a limetkové kůry, trochu zelené jablko, decentní závan náplasti. Suché, čisté, šťavnaté, citrusové s výraznou kyselinou (někde k 8 gramům to bude, při decentním zbytkovém cukru do čtyř gramů) ale vyvážené, spíše přímější ale s výbornou pitelností. Dost fajn kousek.

Deidesheimer Leinhöhle Riesling 2021 trocken je již deklarováno jako Erste Lage, název vinice Leinhöhle prý vychází z původního Linenhelde a odkazuje na svažitý terén a pěstování lnu. Od ročníku 2022 víno už nese označení VDP.Erstes Gewächs určené pro suché ryzlinky z Erste Lage tratí. Školeno půl na půl v nerezu a Stückfass, starých 1200l sudech, na jemných kalech do května. Opět pistole a šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. O něco expresivnější aromatika, znovu do citrusů ale v kombinaci s meruňkou a zralejším žlutým ovocem. Suché, středně plné, s výraznou kyselinou a decentním dotykem cukru, minerální linka, balanc, dobrá délka. Moc fajn, klasická záležitost.

Weißer Burgunder -S- 2019 trocken je sice zařazen jen jako VDP.Gutsweine, ale jde o selekci špičkových hroznů a tratí především z okolí Ruppertsbergu a případně Deidesheimu. Krátká macerace, fermentace v sudech, zrání v sudech za pravidelné batonáže, lahvováno bez filtrace. Do lahve tvaru pistole se šroubem, většinou vinaři u podobných vín inklinují k použití lahví burgundských. Výraznější žlutá barva, lehce nazlátlá. Lehce reduktivní aromatika, které svědčí prodýchání. Žluté ovoce, citronový cheesecake, něco dřeva a kouřovosti, teplý vosk, lehká pikantnost a kořenitost. Suché, čisté, středně plné, s dost dobrou kyselinou, žluté ovoce a něco krémovosti, kořenitost, slušná délka. Starší ročník snad vyhrál nejlepší WB z Pfalze, ale… mně tohle nepřijde nějak výjimečné, teda. Dost dobrý ale jo :-)

Komentáře používají Disqus