pondělí 25. září 2023

Skvělý Riesling od Lauera na památku dědečka

Weingut Peter Lauer (web) z obce Ayl patří mezi německou ryzlinkovou špičku a hvězdu Mosely, respektive teda břidlicových svahů u řeky Sáry (Saar). O jednotlivých vínech už jsem tu psal, celkem s nadšením, už několikrát. A musím se dokopat napsat k vinařství větší článek, rozhodně si to zaslouží. Dnes ale zas jen jedna konkrétní láhev, byť alespoň s krátkým příběhem :-) Faß 6 Ayler Riesling „Senior“ 2020 je sice „jen“ Ortswein alias vesnické víno, ale hrozny pocházejí čistě ze špičkové trati Kupp, ze západní části a z keřů ve věku okolo 70 let a navíc nemalé části pravokořenných. Vína od Sáry patřila ve své době, rozuměj na přelomu 19. a 20. století, k jedněm z nejdražších na trhu a za dobrý Kupp jste mohli dát klidně tehdejší měsíční plat. Důvod, proč to víno není „GGčko“, je mimo jiné v tom, že je s 13 g/l zbytkového cukru polosuché.

K označení Senior se váže fajn historka. Dědeček současného vinaře, Peter Lauer I. (1906-1991) byl už v padesátých letech minulého století celkem známý pro produkci suchých vín a každý den si láhev takového ryzlinku dopřával. A zároveň pro své hosty chtěl jedno „univerzální“ víno, které nadchne jak milovníky suchých vín, tak osloví ty, kteří preferuji trochu ovocné sladkosti. Každý rok si pro tento účel ve sklepě vybral jeden sud a s velkou pravděpodobností to byl sud č. 6 právě ze západní části Ayler Kupp směrem k části zvané Kern (podle dávného majitele). A jako poctu se nyní každý rok snaží připravit důstojného nástupce ze stejné polohy. Vínu se pravidelně daří prokvášet, spontánně a bez zásahů, do téhle podoby. Co už legálně není suchá, ale díky vysoké kyselině relativně suše vlastně i působí.

Láhev pistole, šroubový uzávěr. Barva spíše světlejší citronová. Čerstvá, energická, slinosbíhavá vůně, na úvod trochu reduktivní, s pikantnější „postupně tvrdnoucí kozí sýr“ linkou, s břidlicovou kořenitostí, limetkou a bylinkami. Polosuché, dotyk cukru je jasný, ale se skvělou kyselinou a svěžestí, lehkost a tak snadná pitelnost, minerální linka a energie, citrusovost a kořenitost, krásně udělané, se spíše suše působící delší dochutí. Mladé a teprve na začátku cesty, ale sakra zábavné. Jo, takhle vína s troškou cukru klidně můžu :-) Dováží Alifea.

Komentáře používají Disqus