pondělí 3. července 2023

Šumivý vrchol produkce Albet i Noya

Dostal se mi do rukou, z nových akvizic dovozce Bio Sueño, degustační set bublin z vinařství Albet i Noya (web), významného katalánského producenta a jednoho z tamních pionýrů ekologického vinaření, fungují takto už od konce sedmdesátých let a už nemálo let experimentují i s „nic přidáno“ přístupem i ve sklepě. Nově jedou také v programu zabývajícím se rezistentními a změnám klimatu přizpůsobenými odrůdami, o tom už jsem se zmiňoval dříve. Ostatně jako i o jejich dalších tichých vínech i bublinách, opakovaně. Z aktuální sady šumivek jsem neodolal a nejdříve otevřel úplný vrchol produkce a „podstatu pohoří Ordal“, El Corral Cremat 2012 Brut. Víno je zatříděno jako Clàssic Penedès Reserva a samozřejmě tedy splňuje jejich minimální požadavky na původ hroznů, ekologické zemědělství či dobu zrání v lahvi. Ale především u posledního jmenovaného minima značně překračuje.

Jedná se o selekci z polohy Corral Cremat (v překladu shořelý statek, podle požáru nedaleké usedlosti v roce 1948), přírodního na jih obráceného amfiteátru obklopeného lesy, z vinice na jílu a vápenci v nadmořské výšce 385 metrů. Výsadby jsou z roku 1995 a odrůdově je to stoprocentní Xarel·lo. Ruční sběr, lisování celých hroznů, druhotná fermentace klasicky v lahvi a na kalech tamtéž uložené přes deset let. Zde konkrétně odstřel proběhl 23. března 2023 a šlo o láhev 0582 z celkových 1974 (číslováno ručně tužkou, au), značeno jako brut ale dozáž jen 3 g/l. Mimochodem uvádějí i věci jako tlak v lahvi – 4.4 atmosféry – či celkové siřičitany veskrze rozumných 45 mg/l.

Láhev atypická trochu „amforovitého“ tvaru, agrafa efektní s dvojitým drátem. Přední viněta přimáčknuta pečetí. Barva moc pěkná do zlaté, výrazně zašumí a následně perlení malých bublinek, ale nijak divoké. Nazrálejší, usedlejší vůně, s toastovou linkou pražené rýže, sušené květiny, trocha medu a pečiva a něco zralých peckovin. Suché, s živým pěkným perlením, sušené plody a květiny, dobrá kyselina a hodně dlouhé. V intenzivnější dochuti trocha typické nahořklosti, která spíš než cokoliv jiného volá po dalším doušku. Složitější, charakterní bubliny, žádná běžná aperitivní záležitost ale spíš trochu meditační kousek. A myslím dobrá „oslavná“ láhev ke vstupu do prázdnin :-)

Komentáře používají Disqus