čtvrtek 27. července 2023

Burgundsko zlevňuje, přísady a kalorie na vinětách, Fleury, Lur Saluces, tokajská moderna

Ve světě vína se furt něco děje, že? Kupříkladu vrcholná burgundská vína zlevňují, Grand Cru od legendárních producentů za letošek klidně i o dvacet procent. V podstatě to znamená, že si je normální vínomilec stále nemůže dovolit, ale o pětinu levněji! :-) Což mi připomíná zamyšlení „Stává se bio produkce nezbytnou podmínkou pro velká vína?“ od Arabelly Mileham. Upřímně… ekologická produkce by za mne měla být samozřejmostí pro všechna vína, která mají ambice nabízet kvalitu. Víno je zbytný produkt a nevidím důvod révu pěstovat jinak než právě takto. Vinohradníci to možná budou vidět jinak :-)

Každé víno prodávané v EU, které bylo vyrobeno a/nebo označenou vinětou od 8. prosince 2023, bude muset ze zákona uvádět všechna aditiva (např. oxid siřičitý, komerční kvasinky, přidaný cukr, kyselinu, barviva atd.), které jsou obsaženy v hotovém výrobku. Kromě toho bude nutné uvádět úplné informace o výživových hodnotách, tj. obsah soli, cukru, bílkovin a sacharidů u konkrétní lahve. A samozřejmě též kalorické hodnoty, ve standardním formátu (kcal na 100 ml nápoje). Viněty ale snad nebudou úplně „zaplevelené“ všemi těmito informacemi, povinně na nich musí být obsah alkoholu, alergeny (pokud nějaké jsou, siřičitany ale obvykle ano), velikost láhve a kalorická hodnota, další informace je možné mít jen na webu s odkazem pomocí QR kódu. Ale pozor, nesmí jít o běžnou propagační produktovou stránku vína, ale o dokument bez dalších reklamních prvků a také bez sledování uživatele či jiných analytických nástrojů. Mluvilo se o tom dlouho, debatovalo o konkrétní formě, o tom co je „přísada“ a jen „látka použitá při výrobě“, finální verze předpisu je vlastně znatelně tvrdší než jsem čekal A známá už nějaký ten pátek, jen jak se termín výrazně přiblížil, zase se o ní začalo mluvit. A pokud o tom (platí především pro dovozce vín z oblastí mimo EU a domácí vinaře) ještě nevíte, asi přišel čas si potřebné materiály nastudovat a udělat kroky k tomu, aby se vaše nabídka nestala nelegální…

Ve věku 77 let zemřel Jean-Pierre Fleury, vinař z Courteronu a jeden z tamních pionýrů biodynamického zemědělství. Jeho Champagne patřila mezi ty první, u kterých jsem začal hlouběji poznávat i „jiné“ přístupy v tomhle regionu. Upřímnou soustrast rodině.

Po šestatřicet let vedl Château d’Yquem v Sauternes, ikonu sladkých vín z Bordeaux, a tvrdě (ale neúspěšně) bojoval, aby nad vinařstvím nezískalo kontrolu LVMH Moët-Hennessy. Hrabě Alexandre de Lur Saluces zemřel ve věku 89 let.

Plán na výstavbu největšího anglického vinařství (pod návrhem budovy je mimochodem podepsána kancelář Foster + Partners) opět narazil, problém je lokalita spadající do „oblasti výjimečné národní krásy“ poblíž vesnice Cuxton v Graveshamu v Kentu. Jinak je to hodně ambiciózní projekt, který chce naplno vytěžit současný vinnou revoluci v zemi. Mezitím je nové vinařství Sauska v Mádu v Tokaji už v provozu. Vizualizace před výstavbou vypadají vyloženě monumentálně, skutečná podoba také podle všeho dopadla dobře :-) A rozhodně jde o něco, co může změnit zažitý pohled na oblast jako něco patřícího spíše historii a přitáhnout pozornost i k tamním (stále lepším) suchým tichým vínům a bublinám.

Komentáře používají Disqus