čtvrtek 29. června 2023

Vinné investice jedou, Jean-Michel Cazes, Británie vysazuje, nákupy značek bez vinic a víno je zdravé. Trochu…

„Poptávka po velkých vínech prudce roste a předstihuje ostatní investiční aktiva“, praví titulek článku na The Drinks Business a výsledek nedávného výzkumu mezi padesáti správci majetku a finančními poradci se sídlem ve Velké Británii, kteří se zabývají pouze klienty s investicemi nad 100 tisíc liber. „Ukázalo se, že velká vína předstihla ostatní aktiva "z vášně", včetně klasických automobilů, luxusních kabelek, hodinek a umění, a 96 % správců majetku očekává, že poptávka po nich poroste. Tři z pěti z nich uvedli, že se poptávka zvýší výrazně“. Krása střídá nádheru. Ale jestli chcete trochu ochutnat třeba klasická vína z Burgundska a udělat si obrázek, jaké jsou rozdíly v různých cru a o čem to celé je, tak to abyste prodali minimálně ledvinu. A můžete rovnou i játra, stejně vám to stačit nebude…

Ve věku 88 let zemřel Jean-Michel Cazes, legendární bordeauxská persona, muž stojící za moderní historií a vzestupem Château Lynch Bages. Narodil se v Bordeaux, Pauillacu, kde měl jeho otec byznys v pojišťovnictví a byl dokonce starostou obce, sám ale v osmnácti oblast opustil a nečekal, že se kdy vrátí a bude věnovat vínu. Ale stalo se, v průběhu sedmdesátých let, kdy byl stav podstatné části tamních i dost prestižních château dost tristní. Kombinace moderních technologií, skvělých marketingových schopností i brzkého zaměření na trh v Asii mu vynesla velké úspěchy. Vinné impérium postupně rozšířil o negociántskou firmu, několik vinařství v Bordeaux i dalších oblastech (Châteauneuf-du-Pape a Minervois) a také zahraničí, v Portugalsku a dokonce Austrálii. Jednu dobu šéfoval vinné části francouzského pojišťovacího giganta AXA a pomohl jim oživit Château Pichon-Longueville-Baron a dotáhnout investice v několika různých zemích.

Británie samozřejmě stále ještě není vinařskou velmocí, ale jak bylo jasné už před mnoha lety, tak letí rychle nahoru. Kvalitou, a globální oteplování rozhodně hraje nemalou roli, ale také kvantitou. Za posledních pět let stoupla plocha výsadeb o 74 %. Aktuálně v zemi najdete 943 vinic rozesetých po celé Velké Británii, celkem 3928 hektarů. Z toho je drtivá většina, 3855 hektarů, v Anglii. Ale sedmdesát hektarů najdete i ve Walesu a dva už i ve Skotsku. Za loňský rok bylo naplněno 12.2 milionu lahví a očekává se, že začátkem příštího desetiletí to bude ročně určitě dvojnásobek.

Podobné příběhy mne vždy děsně pobaví. Teměř vždy přicházejí z USA. „Největší americká vinařská společnost pokračuje v expanzi, zejména pokud jde o Pinot Noir a Chardonnay. E.&J. Gallo začátkem tohoto týdne oznámili, že koupili společnost Hahn Family Wines, jednu z nejvýznamnějších vinařských firem na centrálním pobřeží Kalifornie. Díky této transakci získává společnost Gallo tři nové značky – Smith & Hook, Hahn a Hahn SLH.“ Na tom by v zásadě nebylo nic neobvyklého, důležitá je ale další informace. „Transakce nezahrnuje působivých 1100 akrů prvotřídních vinic rodiny Hahn.“ Takže tak. Gallo má k dispozici oblíbenou značku slušných pinotů a šardonek, a také brand pár už docela vyhlášených a ne zrovna levných, ale ne vinice v oblastech Santa Lucia Highlands a Arroyo Seco, ze kterých prestižnější vína vznikala. A takhle to, přátelé, funguje. Terroir? Nebuďte směšní!

Výzkum dospěl ke zjištění, že proces odstranil z vína až 45 % volného sirovodíku a že ošetření bylo účinné i při odstraňování složitějších sloučenin síry, jako je methanethiol.Práci najdete zde, výzkum prováděla Flinders University a Australian Wine Research Institute (AWRI) a proces používá speciální povlak z nanočástic zlata. Věda jde kupředu!

S železnou pravidelností se objevují studie o vlivu vína, potažmo jakéhokoliv alkoholu, na lidské zdraví. A rok co rok se dozvídáme, že už sklenka denně k večeři nám ublíží, abychom byli o pár měsíců ujištěni, že je to přesně naopak a malé množství pravidelně je pro organismus zdravé. Co tedy říká poslední zveřejněný průzkum, viz článek v hospodářkách? Výzkumníci zjistili „statisticky významnou pozitivní souvislost mezi příjmem alkoholu a pravděpodobností, že se muži i ženy dožijí devadesátky. Převedeno na řeč čísel, největší pravděpodobnost, že se dožijí devadesáti let, měli lidé pijící v průměru pět až patnáct gramů alkoholu denně. Nešlo nicméně o několikanásobně vyšší šanci na delší život, byla vyšší zhruba jedenapůlkrát.“ Takže je to max decka denně a máte větší šanci dožít se vysokého věku. Ovšem zda je to vínem nebo vyšší životní úrovní a obecně zdravějším životním stylem osob, které si dopřávají v malé míře pravidelně víno… kdo ví!

Komentáře používají Disqus