pondělí 5. června 2023

Dva ryzlinky od Domaine Gilg

Za uplynulé měsíce jsme s přáteli vypili pár lahví čistě ryzlinkového crémantu z Domaine Armand Gilg (web) z alsaského Mittelbergheimu, ale vlastně ani netuším proč jsem o něm ještě nic nepsal. Je to každopádně příjemné pití, koupeno u Dal.Zas, a zbývá mi poslední láhev :-) Zato jsem ale na zkoušku koupil i nějaké jejich tichá vína, ty zase u Trejbal Wines. Tenhle od roku 2021 certifikovaně bio rodinný producent má výsadby i v Grand Cru Zotzenberg a Moenchberg, ovšem já vždycky zkouším nejdřív víno úplně základní, vinař co ho neodbývá a dělá pořádně je pro mne vždy smysluplnější. A v případě Alsaska nejde o prohibiční ceny (GC bude často stát třeba jen o polovinu víc než běžné víno, ani dvojnásobek to často nebývá), nejsme v Burgundsku, ale prostě o princip :-)

Gilg pracuje na zhruba 30 ha rozprostřených do snad stovky samostatných poloh, vše je do pár kilometrů od jejich sklepa (ale někdy už spadá pod obce Andlau, Eichhoffen, Barr či Gertwiller) ale s celkem bohatým mixem půd, resp. různých vzájemných podílů jílu/vápence/štěrku/slínu. Pěstují všechny zásadní alsaské odrůdy a na bubliny i Chardonnay, specialitkou je pak Klevener de Heiligenstein alias víno z odrůdy Savagnin Rose (aka Roter Traminer). Mimochodem mají několik propojených sklepů a dva nejstarší jsou z let 1572 a 1585, samotná rodina se ale v obci usadila „až“ v roce 1601 a přišla z Rakouska.

Základní Riesling Marnes et Calcaire 2021 pochází z mixu jílovo-vápenitých poloh a výsadeb v průměru okolo dvaceti let věku, lisovány celé hrozny, školení ve velkých starých sudech. Víno je to spíše světlejší, velmi čerstvé a svěží s aromatikou evokující především citrusy, grep a citron. Suché, čisté, šťavnaté s výraznější kyselinou ale vyvážené a ne vyloženě přísné, přímočaré ale ne jednoduché, lehce jablečná pecka v závěru. Osvěžující velmi fajn bílé, na posezení v teple na zahradě jak dělané a bezva předkrmový kousek. Riesling Vieilles Vignes 2020 je v zásadě to samé jako předchozí víno, jen teda jde o selekci z keřů 40 až 65 let starých. A ano, starší ročník :-) Spíše světlejší žlutá barva. Stále čerstvá o chlup bohatší vůně, citrusová a lehce kouřová a dotyk krémovosti, sušená meruňka a tipnul bych si, že za nějaký rok či dva i trochu petroleje. Suché, středně plné, s moc pěknou šťavnatou kyselinou, lehce pecičková nahořklost v poměrně dlouhé dochuti, která ale neruší a spíš volá po dalším doušku. Přiznám se, že jak mám raději ryzlinkovou produkci z německé strany hranice, tak tohle mému vkusu docela sedí.

Komentáře používají Disqus