úterý 20. června 2023

Nechutné vedro s báječnou růžovkou

Jedním z vinařství, které jsem si za poslední půlrok dost pravidelně dopřával, a především s velkou radostí bral na návštěvy k přátelům a dělil se o něj, je Domaine Mittnacht Frères (web), biodynamik z alsaského Hunawihru. Trochu už jsem se tu o nich zmiňoval, ve sklenkách mi končil především jejich Crémant d’Alsace Extra Brut, teď jsem vyzkoušel i trochu výše postavený a velmi chutný Brut Nature, ale velkou radost přinášelo Rosé Brut. A vzhledem k aktuálnímu počasí si dovolím pár řádků :-) Aktuální šarže, z nedávného nákupu u dovozce Dal.Zas, je odstřel kalů v července 2022, po nejméně roce a půl zraní na kalech. Takže půjde o ročník 2020. Jde o čistý Pinot Noir připravený krátkou macerací, z biodynamických (Demeter certifikace) hroznů. Minimální síření, dozáž také nízká. Barva trochu výraznější, starorůžová, s bohatším vytrvalým perlením menších bublinek. Lákavá, efektní, slinosbíhavá čerstvá ovocná aromatika, maliny a třešně, minerální linka. Suché, šťavnaté, středně plné, červeně ovocné s trochou taninu a lehkou pecičkovou hořkostí, která ale spíš volá po dalším doušku než že by nějak rušila. Bezva kyseliny, dobrá stavba.

Osvěžující a dá se pít jen tak „na žízeň“, ale krásně se dá zkoumat a bavit se s tím celý večer. A nebo si dát k hamburgeru z grilu! :-) Nebo 31. prosince k buřtům na ohníčku, to bylo taky veskrze fajn a moc rád na to vzpomínám. Vůbec si myslím, že kvalitní bubliny jsou skvělý doprovod právě k těmhle různým našim klasickým prasárnám, u kterých se zde samozřejmě nejčastěji sahá (a správně) po pivu. Ono co je lepší pití než dobře udělaná jedenáctka ležák, že jo. Ale je nedám dopustit i na šumivky s trochou charakteru. V tomhle směru, užití bublin coby normálního pití ke všemu možnému, musím uznat pozitivní vliv prosecca. Které domácí prokletí „je to jen na přípitek párkrát do roka“ úspěšně zlomilo. Přes pofiderní kvalitu podstatné části toho, co se běžně prodává :-) Každopádně moje mentální kapacita v těchto vedrech asi nestačí na víc než zápisky k téhle jedné lahvi a krátké šumivé mudrování. Tak zas zítra! Nebo v chladnějších časech…

Komentáře používají Disqus