pondělí 26. června 2023

Doporučuji ve Forbesu láhev, co jsem nedoporučil, a pár skvěle naceněných letních vín

V poslední době jsem zase sepsal pár článků do printu mimo tenhle blog, kromě magazínu BarLife i dva do přílohy Hospodářských novin a nedávno mne opět poprosil Forbes, jestli bych jim – velmi narychlo (v podstatě do rána následujícího dne) – nepřipravil tipy na několik „luxusnějších“ zahraničních vín na léto do výrazně gastro orientovaného letního Life speciálu. „Tipy Jana Čeřovského“ tam najdete, jen jeden z těch tipů, shodou okolností zrovna ten, nad kterým je v magazínu moje jméno, není můj. „Doporučení navíc“ od jednoho z redaktorů skončilo v rámci hektického dokončovaní čísla na místě mého tipu a nijak speciálně neoznačené. Že mne to na**alo si asi dovedete představit. Dostalo se mi omluvy, za kterou jsem samozřejmě rád, a alespoň ve webové verzi je už můj tip správně. Jen letní tištěný speciál bude ještě pár měsíců kolovat v nezměněné podobě.

Jinak můj šampaňský tip byl André Jacquart Mesnil Expérience Grand Cru Extra Brut, krásně udělaný poctivý kousek z části Champagne Blanc de Blancs zaslíbené, za méně než třetinu ceny oproti jimi uveřejněnému vínu z domu Charles Heidsieck. Proti kterému nic nemám, je to špičkové seriózní víno, jen… viz výše. A každopádně mi tahle záležitost opět připomněla, proč si o tolik raději píšu v klidu na svůj web a sociální sítě. Tam jdou chyby a jiné nedostatky čistě a jen za mnou. A uzávěrku si mohu posunout jak chci :-)

Konec příběhu, začátek jiného. Protože tipy na letní lahve jsou na webu Forbesu stejně z většiny zamčené a jen pro předplatitele, přikládám pro vás alespoň pár doporučení – tentokrát z kategorie cenově hodně zajímavých lahví – v textu níže :-)

Po dlouhé době jsem zavítal do Billy a narazil tam na Habánské sklepy Brut (a také demi-sec, ten jsem netestoval) v akci za 99 Kč. Takže logicky neodolal. Stejně jako základní Bohemia sekt, pod který habáni spadají, probíhá druhotná fermentace v tlakové nádobě metodou charmat. Ale na rozdíl od něj jsou hrozny domácího původu. Barva pěkná sytější žlutá, výraznější vytrvalé perlení menších až středních bublinek. Fajn aromatika do žlutých malvic (jablka), lehce florální a medová linka. Suché, fajn kyseliny, středně plné, dozáž hezky zakomponovaná, čistě udělané, vyvážené a velmi dobře pitelné. Za stovku super. Kdyby v Bille došlo, tak to teď střílí i přímo bohémka, za 113 Kč (338 za set tří lahví, běžná cena po lahvi 169 Kč).

O bio vinařství Lucashof z německé oblasti Pfalz jsem tu psal opakovaně, viz třeba nedávný článek z návštěvy vinaře. Dovozce Der Weinschmecker prodává za 218 Kč jejich základní gutswein Riesling trocken 2021. A to jde prosím o litrovku! A hrozny pochází z Erste Lage Forster Stift. Odtamtud mají i dražší a skvělý ryzlink normálně v sedmičce. Vtip je v tom, že tahle vinice je dost velká a rozmanitá. A tak zatímco lepší víno je z poloh s výraznějším podílem bazaltu blíže Weinstraße na Deidesheim a míst už ovlivněné slavným špičkovým Pechsteinem, tak do litrovky jdou především výsadby z písčitějších části vinice. Je to hodně svěží, citrusové a trochu kořenité, lehčí a šťavnaté a skvělé pitelné. Přímočaré ale ne vyloženě jednoduché, osvěžující jen tak pití co někde na zahradní párty udělá spoustu radosti.

A na závěr cenově trochy povyskočíme, ale tohle bílé bylo jedno z nejlepších domácích, co jsem v poslední době ochutnal. Vladimír Lojda aka znojemské Vino Loigi mi přijde šel kvalitativně dost nahoru a především je produkce tak nějak konzistentnější. Vůbec nejvíce mne, z už tak dost silného portfolia, zaujalo Chardonnay 2021 z viniční trati Skalky (Havraníky). Přes rok na kalech v 400l francouzském dubovém sudu (vznikl jeden). Je to výraznější, pikantnější záležitost, šťavnatá ale s krémovou linkou, skvěle vyvážená a pitelná. Delší, citrusové, zábavné, bohatší charakterní bílé. Vinař ho má na webu za 325 Kč. Pokud budete mít cestu kolem, nebo třeba na srpnový Autentikfest v Moravské Nové Vsi, tak třeba na vás něco zbude.

Komentáře používají Disqus