čtvrtek 15. června 2023

Chutný Picpoul a vadný Poulsard

Přiznám se, že dobrý Picpoul už jsem neměl docela dlouho, dva roky zpátky jsem chutnal moc příjemný od Mas de Daumas Gassac a celou láhev doma nějakého běžnějšího, co jsem dostal jako dárek, měl dle poznámek před roky třemi. Další se mi dostal do rukou teď. A nebyla to verze z pro odrůdu nejznámější apelace, Picpoul de Pinet v Languedocu, ale kousek z apelace (AVA) Arroyo Seco v Monterey County, tedy Kalifornie. Uloveno ve výprodeji u Californian Wines. Bonny Doon Vineyard Picpoul 2019 pochází z Beeswax Vineyard, a legenda praví, že bílá odtamtud prý vykazují aroma… včelího vosku :-) O vinařství/vinaři už jsem tu něco psal, jde o jednoho z původních „Rhône Rangers“ a odrůdě Picpoul v jeho vinicích se tedy není třeba divit :-) Ostatně v USA, na vícero různých místech, není nijak neobvyklá. Tohle víno, v burgundské lahvi se šroubovým uzávěrem, má světlejší citronovou barvu a docela diskrétní příjemnou aromatiku, jemně florální a broskvovou s až slanou mořskou linkou. Pokud jde o včelí vosk, tak autosugesce by možná zafungovala, ale ten tam úplně necítím :-) Je to úplně suché, lehkonohé (jen 11 % alkoholu a některé ročníky i méně!), s moc pěknou kyselinou, světlé peckoviny, lehká slanost a mírná nahořklost v docela dlouhé dochutí. Věk se na tom nepodepsal nijak negativně. Dost fajn elegantní pití, který bych si upřímně užil ještě víc, kdybych k němu měl mísu ústřic :-)

Sáhl jsem takhle do vinné chladničky po víně, za kterým stojí Stéphane Tissot (aka Domaine André et Mireille Tissot), viz můj dávný článek a vyznání z mého obdivu k jeho produkci. Odkazy na tuny dalších veskrze pozitivních hodnocení jeho vín zde není těžké dohledat. Konkrétně jsem vylovil láhev Poulsard 2016 Vieilles Vignes. Staré biodynamicky vedené keře, selekce z jílovitých poloh špičkových vinic Les Bruyères, La Vasée a La Mailloche (odkud jsem měl jedny z vůbec nejlepších klasických jurských vín, velké věci, fascinující záležitosti). Dlouhé tři měsíce macerace ve starých foudres a i dále v nich vyzrávané, nefiltrované, nesířené. Tenkrát to stálo 440 Kč a působilo jako skvělý nákup. Světlejší, již nazrálejší rubínová barva. Červená ovocitost v kombinaci s podhoubím, jistou pikantností a kořenitostí a k tomu opravdu výrazná živočišnost. Ta se projevuje i v lehčí, šťavnaté chuti se spíše uhlazeným tříslem.

Živočišnost mi úplně nevadí, u leckterých vín a v rozumné míře může dotvářet charakter, ale u takhle štíhlého lehčího pití a takto intenzivní je výsledek prostě disharmonický. Což stejně přestalo být úplně důležité, protože po pár hodinách se víno rozložilo do odporné myšiny. Mám dobrá naturální vína rád, a skvěle udělaná nesířená mohou být opravdu nádherná a tak živá a energická jako skoro nic jiného, ale pokud by to mělo vypadat takhle… prosím vás, raději zasiřte %-) Na Tissota býval spoleh, u červených ale přestal být a dnes už mám pocit, že není stoprocentně ani u bílých a bubliny občas též lehce ujedou. Nevím, nějak nemám sílu (a ochotu platit za to) přechutnat si celé aktuální portfolio, jestli už se to zase nezlepšilo a není ve správných kolejích. Každopádně pro mě zrovna tahle změna byla jedním za zásadních vinných zklamání posledních let, možná největším. Ale to už jsem tu určitě někde psal.

Komentáře používají Disqus